Trwa ładowanie...
d2f6lve

Majonez

123
Źródło: 123

Majonez to dodatek do wielu dań i potraw. Używamy go bardzo chętnie, a wielu osobom nie przeszkadza nawet fakt, że jest to sos tłusty i wysokokaloryczny.

Majonez to gęsty sos, który uwielbiamy dodawać do wielu potraw. Smarujemy nim kanapki, używamy do przyrządzania tradycyjnej sałatki jarzynowej, a na jego bazie robimy inne sosy. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania bez majonezu. Dodają go do niemal każdych dań i nie przeraża ich nawet kaloryczność tego kremowego sosu.

Majonez – historia
Według legendy historia majonezu rozpoczyna się w 1756 roku w kuchni francuskiego księcia Richelieu. Podobno uwielbiał on dania z dodatkiem sosu zrobionego ze śmietany oraz żółtek. Właśnie taki kremowy dodatek miał uświetniać przyjęcie zorganizowane po odbiciu portu Mahón z rąk Brytyjczyków. Niestety okazało się, że w książęcej kuchni zabrakło śmietany. Kucharz postanowił więc zastąpić ją oliwą z oliwek. Właśnie tak miał powstać znany dziś wszystkim majonez. Skąd taka nazwa? Legenda mówi, że zawdzięczamy ją kucharzowi, który postanowił nazwać ten gesty sos na część zwycięskiej walki. Bitwa była o port Mahón, więc sos został nazwany Mahonnaise.

Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się tego, kto tak naprawdę po raz pierwszy zrobił majonez. Wiemy natomiast, kto zaczął go pierwszy produkować na masową skalę. Był to niemiecki imigrant, który prowadził w Nowym Jorku mały sklep. Majonez miała początkowo wyrabiać jego żona, jednak z czasem mężczyzna postanowił otworzyć fabrykę produkującą majonez w słoiczkach.

Domowy majonez
Obecnie majonez możemy kupić w każdym sklepie spożywczym, jednak wiele osób wciąż robi ten gęsty sos samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, chociaż wymaga wprawy i wyczucia.
Do zrobienia domowego majonezu potrzebujemy jajek, musztardy, oleju, octu oraz soli i pieprzu. Początkowo do wysokiego naczynia wbija się jajko, a następnie dodaje ocet, musztardę, sól i pieprz. Całość należy miksować na bardzo niskich obrotach, które na późniejszym etapie stopniowo się zwiększa. W czasie miksowania do naczynia wlewamy olej. Należy robić to powoli i cienkim strumieniem. Pamiętajmy o tym, że im więcej oleju dolejemy, tym gęstszy będzie nasz majonez.

Idealny domowy majonez powinien być gęsty, jasny i puszysty. Taki sos nie ma w swoim składzie żadnych konserwantów, dlatego pamiętajmy o tym, by zjeść go jak najszybciej.

d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj