Majonez
Majonez to dodatek do wielu dań i potraw. Używamy go bardzo chętnie, a wielu osobom nie przeszkadza nawet fakt, że jest to sos tłusty i wysokokaloryczny.
Majonez to gęsty sos, który uwielbiamy dodawać do wielu potraw. Smarujemy nim kanapki, używamy do przyrządzania tradycyjnej sałatki jarzynowej, a na jego bazie robimy inne sosy. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania bez majonezu. Dodają go do niemal każdych dań i nie przeraża ich nawet kaloryczność tego kremowego sosu.
Majonez – historia
Według legendy historia majonezu rozpoczyna się w 1756 roku w kuchni francuskiego księcia Richelieu. Podobno uwielbiał on dania z dodatkiem sosu zrobionego ze śmietany oraz żółtek. Właśnie taki kremowy dodatek miał uświetniać przyjęcie zorganizowane po odbiciu portu Mahón z rąk Brytyjczyków. Niestety okazało się, że w książęcej kuchni zabrakło śmietany. Kucharz postanowił więc zastąpić ją oliwą z oliwek. Właśnie tak miał powstać znany dziś wszystkim majonez. Skąd taka nazwa? Legenda mówi, że zawdzięczamy ją kucharzowi, który postanowił nazwać ten gesty sos na część zwycięskiej walki. Bitwa była o port Mahón, więc sos został nazwany Mahonnaise.
Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się tego, kto tak naprawdę po raz pierwszy zrobił majonez. Wiemy natomiast, kto zaczął go pierwszy produkować na masową skalę. Był to niemiecki imigrant, który prowadził w Nowym Jorku mały sklep. Majonez miała początkowo wyrabiać jego żona, jednak z czasem mężczyzna postanowił otworzyć fabrykę produkującą majonez w słoiczkach.
Domowy majonez
Obecnie majonez możemy kupić w każdym sklepie spożywczym, jednak wiele osób wciąż robi ten gęsty sos samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, chociaż wymaga wprawy i wyczucia.
Do zrobienia domowego majonezu potrzebujemy jajek, musztardy, oleju, octu oraz soli i pieprzu. Początkowo do wysokiego naczynia wbija się jajko, a następnie dodaje ocet, musztardę, sól i pieprz. Całość należy miksować na bardzo niskich obrotach, które na późniejszym etapie stopniowo się zwiększa. W czasie miksowania do naczynia wlewamy olej. Należy robić to powoli i cienkim strumieniem. Pamiętajmy o tym, że im więcej oleju dolejemy, tym gęstszy będzie nasz majonez.
Idealny domowy majonez powinien być gęsty, jasny i puszysty. Taki sos nie ma w swoim składzie żadnych konserwantów, dlatego pamiętajmy o tym, by zjeść go jak najszybciej.