Trwa ładowanie...
d37mqsd
Anna Kamińska
21-04-2022 10:28

Spaghetti z małżami Wenus, pomidorkami koktajlowymi i chrupiącą posypką

Przepis

Spaghetti alle vongole to potrawa z Neapolu, która jest popularna w całych Włoszech i nie tylko. To idealne danie na każdą okazję. Na niedzielę z rodziną, wieczór z przyjaciółmi i codzienny obiad. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d37mqsd
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 100 g spaghetti lub vermicelli na osobę
  • 1 kg świeżych małży na 4 osoby
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 4–5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • filtrowana woda z małży
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy do ryb – opcjonalnie
  • 1 peperoncino

Posypka:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Przepis
  • Bułkę tartą połącz z natką i skórką cytrynową, szybko zrumień na rozgrzanej oliwie. Odstaw i kiedy przestygnie wymieszaj z parmezanem.
  • Przede wszystkim oczyść małże – zalej zimną wodą z 1 łyżeczką gruboziarnistej soli i mocz je przez co najmniej 3–4 godziny. Odcedź i umieść małże na dużej patelni.
  • Następnie przykryj pokrywką i pozostaw do otwarcia na średnim ogniu na około 2 minuty.
  • Wyrzuć zamknięte owoce morza. Większość obierz z muszli, zostaw kilka małży wraz z muszlami.
  • Na koniec przefiltruj wodę, w której się moczyły przez bardzo cienką bawełnianą gazę.
  • Pomidory umyj, przekrój na pół, wrzucić na patelnię z obranym i zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Gotuj na średnim ogniu nie dłużej niż 1 1/2–2 minuty bez zbytniego miażdżenia.
  • Na koniec dodaj obrane małże, wodę z małży i ewentualnie 1 łyżeczkę przyprawy do ryb.
  • Patelnię postaw na małym ogniu i zagotuj, dodaj małże w skorupkach. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż powstanie gęsty sos.
  • Wyłącz ogień. Połącz małże i pomidorki koktajlowe w osobnym naczyniu i zostaw na patelni tylko sos. Poczekaj, aż spaghetti ugotuje się bardzo al dente. Pamiętaj, że będzie się gotować na patelni przez co najmniej 3 minuty.
  • Odcedź spaghetti zachowując kilka łyżek wody i przełóż je bezpośrednio na patelnię z sosem. Dodaj kolejną łyżkę oliwy, posiekaną natkę pietruszki i smaż na małym ogniu z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu – przez około 2 minuty. Sprawdź, czy dodać soli. Sos powinien być kremowy a spaghetti idealnie al dente.
  • W ostatniej chwili dodaj małże, pomidorki koktajlowe i pokrojone peperoncino. Wymieszaj, dopraw i posyp posypką.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spaghetti z małżami Wenus, pomidorkami koktajlowymi i chrupiącą posypką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d37mqsd

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37mqsd
d37mqsd
d37mqsd
d37mqsd
Więcej tematów
d37mqsd