Soczewica po francusku

Soczewica to doskonała alternatywa dla mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.

Soczewica po francuskuSoczewica po francusku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/8 l rosołu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przepis

  • Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i odstawiamy do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepoławiamy, marchewkę obieramy, dodajemy do osączonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.
  • Dodajemy tymianek i liść laurowy. Gotujemy 45 min.
  • Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle, wsypujemy mąkę, mieszamy, rozprowadzamy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Przed pod podaniem wyjmujemy marchew, cebulę i listek laurowy. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości