Soczewica po francusku
Soczewica to doskonała alternatywa dla mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i odstawiamy do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepoławiamy, marchewkę obieramy, dodajemy do osączonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.
- Dodajemy tymianek i liść laurowy. Gotujemy 45 min.
- Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle, wsypujemy mąkę, mieszamy, rozprowadzamy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Przed pod podaniem wyjmujemy marchew, cebulę i listek laurowy. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze