Trwa ładowanie...
d18e27r
16-03-2022 14:09

Soczewica po francusku

Przepis

Soczewica to doskonała alternatywa dla mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.

d18e27r
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: Oleksandr Prokopenko
Składniki
  • 250 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/8 l rosołu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
Przepis
  • Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i odstawiamy do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepoławiamy, marchewkę obieramy, dodajemy do osączonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.
  • Dodajemy tymianek i liść laurowy. Gotujemy 45 min.
  • Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle, wsypujemy mąkę, mieszamy, rozprowadzamy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Przed pod podaniem wyjmujemy marchew, cebulę i listek laurowy. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Soczewica po francusku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18e27r
d18e27r
d18e27r
d18e27r
Więcej tematów
d18e27r