Trwa ładowanie...
d4anc6f
d4anc6f

Śniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymi

Przepis

Brioszka to francuskie ciasto drożdżowe. Pieczone jest w formie bułeczek. Proponujemy wam wersję z powidłami w środku. To idealna propozycja do porannej kawy bądź zabrania ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

4.6
(7 głosów)
Oceń:
d4anc6f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Śniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymi
123RF
Śniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymi
Składniki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1/3 słoika powideł śliwkowych
Przepis

Do miski wsypać drożdże, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Następnie wymieszać i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Po czym wsypać przesianą mąkę, cukier, sól i wbić jajka. Zagniatać ciasto, porcjami dodając miękkie masło. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Powinno być elastyczne. Później trzeba przykryć je ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. W środek każdego placka kłaść po 1 łyżce powideł, zlepiać brzegi i formować kulkę. Na blasze układać jedna kulka obok drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 12-15 min w temperaturze 200 stopni.

Śniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4anc6f

Podziel się opinią

15
6
Share
d4anc6f
d4anc6f

d4anc6f
d4anc6f
d4anc6f