Śniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymi
Brioszka to francuskie ciasto drożdżowe. Pieczone jest w formie bułeczek. Proponujemy wam wersję z powidłami w środku. To idealna propozycja do porannej kawy bądź zabrania ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 łyżeczka suchych drożdży instant
- 50 g cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1/3 słoika powideł śliwkowych
Do miski wsypać drożdże, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Następnie wymieszać i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Po czym wsypać przesianą mąkę, cukier, sól i wbić jajka. Zagniatać ciasto, porcjami dodając miękkie masło. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Powinno być elastyczne. Później trzeba przykryć je ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. W środek każdego placka kłaść po 1 łyżce powideł, zlepiać brzegi i formować kulkę. Na blasze układać jedna kulka obok drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 12-15 min w temperaturze 200 stopni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze