Sentymentalny wtorek: Serwolatka. Przysmak rodem z PRL
Kiełbasa zrobiona z rozdrobnionego boczku i np. łopatki wieprzowej to znak minionych czasów, kiedy kuchnię prowadzono wedle zasady ''Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma''. Mimo to serwolatka nadal ma swoich miłośników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 18 g soli do peklowania
- 20 dag słoniny
- 10 dag boczku
- 20 dag wołowiny
- 40 dag wieprzowiny
- 10 dag tłuczonego lodu
- 10 g cebuli granulowanej
- biały mielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Mięso wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarki, powinno być schłodzone.
Boczek i połowę wieprzowiny mielimy za pomocą maszynki z sitkiem 8 mm.
Wołowinę, pozostałą wieprzowinę i słoninę mielimy przez maszynkę z sitkiem 4 mm.
Do mięsa dodajemy lód i wszystkie przyprawy, a następnie przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczymy w piekarniku, w temperaturze 150 stopni przez ok. godzinę.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze