Trwa ładowanie...
djxhgmf
djxhgmf

Sentymentalny wtorek: Serwolatka. Przysmak rodem z PRL

Przepis

Kiełbasa zrobiona z rozdrobnionego boczku i np. łopatki wieprzowej to znak minionych czasów, kiedy kuchnię prowadzono wedle zasady ''Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma''. Mimo to serwolatka nadal ma swoich miłośników.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
djxhgmf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Sentymentalny wtorek: Serwolatka. Przysmak rodem z PRL
123RF
Sentymentalny wtorek: Serwolatka. Przysmak rodem z PRL
Składniki
  • 18 g soli do peklowania
  • 20 dag słoniny
  • 10 dag boczku
  • 20 dag wołowiny
  • 40 dag wieprzowiny
  • 10 dag tłuczonego lodu
  • 10 g cebuli granulowanej
  • biały mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Przepis

Mięso wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarki, powinno być schłodzone.

Boczek i połowę wieprzowiny mielimy za pomocą maszynki z sitkiem 8 mm.

Wołowinę, pozostałą wieprzowinę i słoninę mielimy przez maszynkę z sitkiem 4 mm.

Do mięsa dodajemy lód i wszystkie przyprawy, a następnie przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczymy w piekarniku, w temperaturze 150 stopni przez ok. godzinę.

djxhgmf
Sentymentalny wtorek: Serwolatka. Przysmak rodem z PRL
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
3
Share
djxhgmf
djxhgmf

djxhgmf
djxhgmf
djxhgmf