Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą. Smaczna, zdrowa, szybka
Tuńczyk to jedna z chętniej wybieranych ryb. Bardzo dobrze sprawdza się jako składnik sałatek, dań z makaronem, zapiekanek czy pizzy. Na kolację albo lunch proponujemy ekspresową sałatkę z tuńczykiem i białą fasolą. Solidna porcja witamin i białka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 2 puszki białej fasoli
- 1 ogórek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 50 dag pomidorów
- 2 łyżki natki pietruszki
*Sos: *
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- Fasolę i tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojonego w ćwierćplasterki ogórka, pomidory pokrojone w kostkę i drobno posiekaną natkę.
- Z oliwy, soku z cytryny i czosnku przeciśniętego przez praskę przyrządzić winegret, polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze