Dzień Buraka. Poznaj bliżej to niedoceniane warzywo!
Polska słynie ze znakomitych buraków, a w naszej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z tego warzywem. Najczęściej jednak buraki kojarzą się nam wyłącznie z barszczem czy tartą surówką. A szkoda.
Niepozorny burak kryje w sobie ogromny kulinarny potencjał. Można z niego wyczarować dziesiątki fantastycznych, także wykwintnych, dań. Warto spróbować, bo czerwone bulwy to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych. Już choćby z powodu właściwości prozdrowotnych, buraki powinny gościć na naszych stołach regularnie. A święto tego warzywa, które obchodzimy 24 listopada, to doskonała okazja, by przygotować buraczaną ucztę i odkryć kulinarne możliwości niepozornej bulwy!
Buraki są bardzo niskokaloryczne (mają zaledwie 38 kcal w 100 gramach), szczególnie w postaci surowej. Dlatego zalecane są osobom na diecie, odchudzającym się i dbającym o linię. Zawarta w nich witamina C zapobiega infekcjom, nowotworom i alergiom. Z kolei obecny w burakach wapń wspiera kości i zęby, a magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Ponadto sód i potas, które także znajdziemy w tych warzywach odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu. Buraki zawierają również mnóstwo błonnika, co sprawia, że są niezastąpione w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.
Przede wszystkim jednak dania z buraka polecane są osobom cierpiącym na anemię, osłabiające organizm, choroby przewlekłe, będącym w trakcie antybiotykoterapii czy rekonwalescencji po wszelkich dolegliwościach. Składniki zawarte w buraku wspierają bowiem odporność, wzmacniają organizm i wspierają produkcję czerwonych krwinek, oczyszczają krew, a obniżają jej ciśnienie i regulują poziom cholesterolu.
Sięgając po to czerwone warzywo wzmacniamy więc organizm na wielu polach. Kupując buraki, wybierajmy małe i średnie okazy. Większe mogą być gorzkawe i twarde, co z pewnością nie wpłynie dobrze na smak i teksturę naszych potraw. Zwracajmy też uwagę, by warzywo było jędrne, a skórka nie była pomarszczona.
W kuchni najczęściej używamy już ugotowanych wcześniej buraków, a szkoda, bo świeże są o wiele zdrowsze. Jeśli jednak musimy użyć buraków przetworzonych, lepiej zamiast je gotować upiec w piekarniku (około 40 minut w temp. 180 stopni C.). W ten sposób zachowają znacznie więcej cennych składników.
Najprostszym sposobem wykorzystania buraków jest zrobienie soku ze świeżych warzyw. Wystarczy obrane buraki przepuścić przez sokowirówkę. Taki sok z dodatkiem kilku łyżek soku z cytryny nie tylko wzmacnia organizm, ale również znakomicie oczyszcza go z toksyn. Nie wszyscy jednak lubią specyficzny aromat tego napoju. Jest na to sposób. Połączmy sok z buraka z sokiem z pomarańczy lub grejpfruta. Możemy też wrzucić do sokowirówki różne inne warzywa i owoce - według smakowych gustów. Taki koktajl z powodzeniem może zastąpić jeden posiłek, dostarczając organizmowi prawdziwej bomby witaminowej!
Czerwona barwa buraków urozmaica nasze posiłki. Osoby, które dbają o zdrowie powinny spróbować kaszy z burakami. Takie danie jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale również wspaniale wygląda. Do przygotowania potrawy potrzebna nam będzie ugotowana kasza (jaglana, bulgur, gryczana) i upieczone oraz starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy na oliwie cebulkę, dodajemy kaszę, buraki i zioła: tymianek, bazylię, rozmaryn, sól i pieprz. Wszystko dusimy kilka minut mieszając i jemy do woli. Taka sałatka smakuje równie dobrze na zimno jak na ciepło.
Pieczone buraki to również znakomity składnik bardzo prostego, ale eleganckiego dania: warzywnego carpaccio. Obrane bulwy kroimy na bardzo cienkie plasterki (najlepiej korzystając z mandoliny lub krajalnicy). Układamy na talerzu, skrapiamy lekko oliwą i octem balsamicznym, posypujemy solą, pieprzem i posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonym słonecznikiem. Carpaccio z buraków smakuje znakomicie z razowym pieczywem.
Zupy z burakami kojarzą się nam najczęściej z barszczem czerwonym lub ukraińskim. Warzywo to możemy jednak łączyć z wszystkimi innymi warzywami, tworząc zupełnie nowe, zdrowe zupy. Kalafiora, pora, pietruszkę, seler, marchewkę i kilka ziemniaków kroimy na dość grube plasterki. Wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w słupki buraki i zalewamy wszystko wodą. Solimy, dodajemy pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy i kilka gałązek lubczyku. Wszystko gotujemy nie dłużej niż pół godziny (ziemniaki powinny być miękkie, a buraki lekko twarde). Taka zupa jest idealna na jesienną kolację.
Twarda konsystencja buraków to przyczyna, dla której można z nich przygotowywać znakomite kotleciki, które smakiem absolutnie nie ustępują tym mięsnym. Upieczone buraki miksujemy z czosnkiem, oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Masę schładzamy. Dodajemy jajko, ugotowana kaszę jaglaną, mieszamy i stopniowo dosypujemy otręby zbożowe, by uzyskać dość ścisłą masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w otrębach i smażymy na oleju na rumiany kolor. Takie kotlety mogą być podstawą warzywnego burgera. Doskonale smakują też z ziemniakami czy kaszą, podane jak tradycyjne drugie danie.
Jak widać burak to warzywo bardzo wszechstronne. Fakt, że brudzi, zmienia kolor moczu i wydaje się dość czasochłonnym produktem spożywczym, niestety nie przyczynia się do wzrostu jego popularności. Lista zalet buraka jest jednak znacznie dłuższa, warto więc dać mu szansę i korzystać z jego kuchennych i prozdrowotnych właściwości jak najczęściej!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl