Dzień Buraka. Poznaj bliżej to niedoceniane warzywo!

Polska słynie ze znakomitych buraków, a w naszej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na dania z tego warzywem. Najczęściej jednak buraki kojarzą się nam wyłącznie z barszczem czy tartą surówką. A szkoda.

Dzień Buraka. Poznaj bliżej to niedoceniane warzywo!
Źródło zdjęć: © 123RF

Niepozorny burak kryje w sobie ogromny kulinarny potencjał. Można z niego wyczarować dziesiątki fantastycznych, także wykwintnych, dań. Warto spróbować, bo czerwone bulwy to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych. Już choćby z powodu właściwości prozdrowotnych, buraki powinny gościć na naszych stołach regularnie. A święto tego warzywa, które obchodzimy 24 listopada, to doskonała okazja, by przygotować buraczaną ucztę i odkryć kulinarne możliwości niepozornej bulwy!

Buraki są bardzo niskokaloryczne (mają zaledwie 38 kcal w 100 gramach), szczególnie w postaci surowej. Dlatego zalecane są osobom na diecie, odchudzającym się i dbającym o linię. Zawarta w nich witamina C zapobiega infekcjom, nowotworom i alergiom. Z kolei obecny w burakach wapń wspiera kości i zęby, a magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Ponadto sód i potas, które także znajdziemy w tych warzywach odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu. Buraki zawierają również mnóstwo błonnika, co sprawia, że są niezastąpione w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

Healthy Purple Baked Beet Chips with Sea Salt
© 123RF

Przede wszystkim jednak dania z buraka polecane są osobom cierpiącym na anemię, osłabiające organizm, choroby przewlekłe, będącym w trakcie antybiotykoterapii czy rekonwalescencji po wszelkich dolegliwościach. Składniki zawarte w buraku wspierają bowiem odporność, wzmacniają organizm i wspierają produkcję czerwonych krwinek, oczyszczają krew, a obniżają jej ciśnienie i regulują poziom cholesterolu.

Sięgając po to czerwone warzywo wzmacniamy więc organizm na wielu polach. Kupując buraki, wybierajmy małe i średnie okazy. Większe mogą być gorzkawe i twarde, co z pewnością nie wpłynie dobrze na smak i teksturę naszych potraw. Zwracajmy też uwagę, by warzywo było jędrne, a skórka nie była pomarszczona.

W kuchni najczęściej używamy już ugotowanych wcześniej buraków, a szkoda, bo świeże są o wiele zdrowsze. Jeśli jednak musimy użyć buraków przetworzonych, lepiej zamiast je gotować upiec w piekarniku (około 40 minut w temp. 180 stopni C.). W ten sposób zachowają znacznie więcej cennych składników.

Najprostszym sposobem wykorzystania buraków jest zrobienie soku ze świeżych warzyw. Wystarczy obrane buraki przepuścić przez sokowirówkę. Taki sok z dodatkiem kilku łyżek soku z cytryny nie tylko wzmacnia organizm, ale również znakomicie oczyszcza go z toksyn. Nie wszyscy jednak lubią specyficzny aromat tego napoju. Jest na to sposób. Połączmy sok z buraka z sokiem z pomarańczy lub grejpfruta. Możemy też wrzucić do sokowirówki różne inne warzywa i owoce - według smakowych gustów. Taki koktajl z powodzeniem może zastąpić jeden posiłek, dostarczając organizmowi prawdziwej bomby witaminowej!

Czerwona barwa buraków urozmaica nasze posiłki. Osoby, które dbają o zdrowie powinny spróbować kaszy z burakami. Takie danie jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale również wspaniale wygląda. Do przygotowania potrawy potrzebna nam będzie ugotowana kasza (jaglana, bulgur, gryczana) i upieczone oraz starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy na oliwie cebulkę, dodajemy kaszę, buraki i zioła: tymianek, bazylię, rozmaryn, sól i pieprz. Wszystko dusimy kilka minut mieszając i jemy do woli. Taka sałatka smakuje równie dobrze na zimno jak na ciepło.

Preparation of fermented beets (beet kvass) in a glass jar
© 123RF

Pieczone buraki to również znakomity składnik bardzo prostego, ale eleganckiego dania: warzywnego carpaccio. Obrane bulwy kroimy na bardzo cienkie plasterki (najlepiej korzystając z mandoliny lub krajalnicy). Układamy na talerzu, skrapiamy lekko oliwą i octem balsamicznym, posypujemy solą, pieprzem i posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonym słonecznikiem. Carpaccio z buraków smakuje znakomicie z razowym pieczywem.

Zupy z burakami kojarzą się nam najczęściej z barszczem czerwonym lub ukraińskim. Warzywo to możemy jednak łączyć z wszystkimi innymi warzywami, tworząc zupełnie nowe, zdrowe zupy. Kalafiora, pora, pietruszkę, seler, marchewkę i kilka ziemniaków kroimy na dość grube plasterki. Wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w słupki buraki i zalewamy wszystko wodą. Solimy, dodajemy pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy i kilka gałązek lubczyku. Wszystko gotujemy nie dłużej niż pół godziny (ziemniaki powinny być miękkie, a buraki lekko twarde). Taka zupa jest idealna na jesienną kolację.

Twarda konsystencja buraków to przyczyna, dla której można z nich przygotowywać znakomite kotleciki, które smakiem absolutnie nie ustępują tym mięsnym. Upieczone buraki miksujemy z czosnkiem, oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Masę schładzamy. Dodajemy jajko, ugotowana kaszę jaglaną, mieszamy i stopniowo dosypujemy otręby zbożowe, by uzyskać dość ścisłą masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w otrębach i smażymy na oleju na rumiany kolor. Takie kotlety mogą być podstawą warzywnego burgera. Doskonale smakują też z ziemniakami czy kaszą, podane jak tradycyjne drugie danie.

Jak widać burak to warzywo bardzo wszechstronne. Fakt, że brudzi, zmienia kolor moczu i wydaje się dość czasochłonnym produktem spożywczym, niestety nie przyczynia się do wzrostu jego popularności. Lista zalet buraka jest jednak znacznie dłuższa, warto więc dać mu szansę i korzystać z jego kuchennych i prozdrowotnych właściwości jak najczęściej!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane