Hot-dogi z surówką i marynowaną cebulą
Domowe hot-dogi to fantastyczna alternatywa dla bułek z budki. Do środka możecie włożyć swoje ulubione dodatki. pamiętajcie również by wybrać parówki dobrej jakości. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Bułki:
- 500 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania
- 370 g wody cieplej
- 30 g oleju
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
- 30 g słonecznika łuskanego
- dodatkowo jajko do posmarowania i sezam do posypania
Surówka:
- 150 g białej kapusty - poszatkować
- 50 g marchewki - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- 10 g czerwonej cebuli - pokroić w piórka
- 30 g ogórka kiszonego - pokroić w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
Marynowana cebula:
- 60 g czerwonej cebuli
- 20 g czerwonego octu winnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
- parówki
- musztarda, majonez i ketchup do posmarowania bułek
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (najlepiej robotem z końcówką do wyrabiania ciasta - ciasto będzie klejące).
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Następnie podzielić na 8 części i z każdej uformować podłużne bułki (jeśli ciasto będzie się mocno kleiło, podsypywać mąką). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 min. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 30 min. w 200 stopniach C. Składniki surówki wymieszać i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki na marynowaną cebulę umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić do zamarynowania na godzinę.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze