Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Farsz, który zaskoczy smakiem

Przepis

Prosty przepis na ciasto na pierogi i bajeczny farsz, czyli świąteczne danie w nieco innej wersji. Pierogi smakują jak połączenie dobrze znanych ruskich i farszu z kapusty. Szybko, smacznie i bez kombinowania. Danie z bloga "Kulinarna Maniusia".

3.5
(26 głosów)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz
Przepis

Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, do momentu, aż całe ciasto nam się skończy.

Farsz - ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, jeszcze jak są ciepłe. Kapustę szatkujemy i przesmażamy chwilkę na patelni z dodatkiem wody, aby kapusta lekko zmiękła. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi można podać podsmażone z dodatkiem duszonej czerwonej cebuli.
Zobacz także: ryba w warzywach po grecku

d1jlnx0
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Farsz, który zaskoczy smakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
19
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0