Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Farsz, który zaskoczy smakiem
Prosty przepis na ciasto na pierogi i bajeczny farsz, czyli świąteczne danie w nieco innej wersji. Pierogi smakują jak połączenie dobrze znanych ruskich i farszu z kapusty. Szybko, smacznie i bez kombinowania. Danie z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, do momentu, aż całe ciasto nam się skończy.
Farsz - ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, jeszcze jak są ciepłe. Kapustę szatkujemy i przesmażamy chwilkę na patelni z dodatkiem wody, aby kapusta lekko zmiękła. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi można podać podsmażone z dodatkiem duszonej czerwonej cebuli.
Zobacz także: ryba w warzywach po grecku
src="https://d.wpimg.pl/1469161332-1701632067/yb.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze