Pełnoziarniste nachosy z kolorową salsą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 3 szklanki mąki razowej
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 200-275 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
- salsa:
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąkę połączyć z masłem i stopniowo dodawać wody, jednocześnie wyrabiając ciasto. Masa powinna być plastyczna, odchodzić od dłoni. Dodać sól oraz kminek i ponownie wyrobić. Gotową najlepiej podzielić na 3-4 części, każdą cienko rozwałkować i wycinać określone kształty - np. trójkąty.
Nachosy podprażać z obu stron na suchej, teflonowej patelni na większym ogniu. Im dłużej będziemy je smażyć, tym bardziej będą chrupiące. Pomiędzy partiami przecierać patelnię, usuwając tym samym resztki mąki. Gotowe przełożyć na talerz.
Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wymieszać w miseczce, dodać kolendrę, doprawić, a na końcu skropić oliwą z oliwek. Podawać z nachosami.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze