Naleśniki gryczane. Wyjątkowo smaczne i łatwe w wykonaniu ciasto naleśnikowe
Naleśniki gryczane są pyszne, ale niekiedy mogą sprawiać problemy. Dzięki połączeniu mąki pszennej z gryczaną problem z przywieraniem czy kruszeniem się naleśników znika. Wyborne i łatwe w wykonaniu naleśniki gryczane urzekną każdego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- Jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru i soli.
- Do miski przesiać mąkę pszenną i gryczaną, wymieszać z jajami.
- Następnie dodać mleko oraz gazowaną wodę i olej.
- Ubić mikserem na najwyższych obrotach do połączenia składników.
- Odstawić ciasto na kilkanaście minut, a gdy zanadto zgęstnieje, można dodać jeszcze odrobinę wody.
- Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki – dzięki dodaniu oleju do ciasta nie trzeba już smarować tłuszczem patelni.
Naleśniki można przekładać słonym i słodkim farszem. Szczególnie dobrze smakują ze szpinakiem lub z farszem z soczewicy. Na słodko można przekładać je twarogiem z cukrem i skórką pomarańczową lub smarować masłem i polewać miodem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze