Malinowy przysmak. Budyniowa pianka, owoce i kruche ciasto
Przepyszne letnie ciasto, które błyskawicznie znika ze stołu. - Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne. Jest z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Ładnie pachnie wanilią i podpieczonymi owocami - zachęca autorka bloga "Mała cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
- 250 g schłodzonego masła
- 5 żółtek
Piana budyniowa:
- 5 białek
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- około 550 g malin (ja część malin zastąpiłam borówkami)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny (ciasto zamrozić). Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jeśli ciasto będzie mocno zmrożone, można je zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej). Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x30cm i docisnąć (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra–dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić (zaczniemy przygotowywać piankę budyniową).
Piana budyniowa: do czystej, suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier puder. Dodać cukier wanilinowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do piany z białek dodać dwa budynie i dokładnie wymieszać. Następnie w 3 partiach dodać olej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Gotową pianę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Na wierzchu gęsto poukładać owoce. Drugi kawałek schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopni na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na sernikowe brownie z truskawkami
src="https://d.wpimg.pl/2009413466-1610421028/brownie.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze