Trwa ładowanie...
d2mpean
17-05-2017 09:15

Kotlety z kurczaka według przepisu z 1920 roku

Przepis

Panierowane kotlety z kurczaka to sprawdzony sposób na obiad. Aby smakowały jeszcze lepiej, za przykładem Marii Ochorowicz-Monatowej, warto dodać do mięsa dobrej jakości masło. Przepis pochodzi z 1920 roku z jednej z pierwszych książek kucharskich w Polsce, a odtworzyła go autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d2mpean
4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka
  • 50 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • bułka tarta do obsypania mięsa
  • sól, pieprz do smaku

Puree z groszku:

  • 400 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli
Przepis

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i przeciąć na pół, aby otrzymać dwa cieńsze filety. Każdy z nich delikatnie rozbić, posolić, doprawić pieprzem i odstawić na bok. Do głębokiego talerza wbić jajko i roztrzepać. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą oraz mąkę, wymieszać.

Masło pokroić w kostki o wymiarach ok. 3x3 cm. Na środku piersi z kurczaka ułożyć kawałki masła. Krawędź piersi posmarować delikatnie jajkiem i złożyć na pół, dociskając boki tak, aby masło nie wypłynęło. Tak przygotowaną pierś należy obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej z mąką.

Kotlety smażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem łyżeczki masła. Powinny złapać ładny, złoty kolor. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 10 min, aby doszły w środku i po przekrojeniu nie były surowe. Podawać z ulubionymi dodatkami np. puree z groszku. Wykonanie poniżej.

W garnku zagotować wodę wraz z solą i cukrem. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić groszek i gotować do miękkości ok. 15 min. W tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i wrzucić do naczynia, w którym będzie blendowany groszek. Po ugotowaniu groszek odcedzić i wsypać do naczynia. Dodać masło i odrobinę soli. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodając mleko. Puree wyłożyć na talerz, a na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry pierś.
Zobacz także: kotlety schabowe według przepisu z 1895 roku

Kotlety z kurczaka według przepisu z 1920 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mpean
d2mpean
d2mpean
d2mpean
Więcej tematów
d2mpean

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj