Kotlety z kurczaka według przepisu z 1920 roku
Panierowane kotlety z kurczaka to sprawdzony sposób na obiad. Aby smakowały jeszcze lepiej, za przykładem Marii Ochorowicz-Monatowej, warto dodać do mięsa dobrej jakości masło. Przepis pochodzi z 1920 roku z jednej z pierwszych książek kucharskich w Polsce, a odtworzyła go autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g piersi kurczaka
- 50 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- oliwa z oliwek do smażenia
- bułka tarta do obsypania mięsa
- sól, pieprz do smaku
Puree z groszku:
- 400 g groszku świeżego lub mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i przeciąć na pół, aby otrzymać dwa cieńsze filety. Każdy z nich delikatnie rozbić, posolić, doprawić pieprzem i odstawić na bok. Do głębokiego talerza wbić jajko i roztrzepać. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą oraz mąkę, wymieszać.
Masło pokroić w kostki o wymiarach ok. 3x3 cm. Na środku piersi z kurczaka ułożyć kawałki masła. Krawędź piersi posmarować delikatnie jajkiem i złożyć na pół, dociskając boki tak, aby masło nie wypłynęło. Tak przygotowaną pierś należy obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej z mąką.
Kotlety smażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem łyżeczki masła. Powinny złapać ładny, złoty kolor. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 10 min, aby doszły w środku i po przekrojeniu nie były surowe. Podawać z ulubionymi dodatkami np. puree z groszku. Wykonanie poniżej.
W garnku zagotować wodę wraz z solą i cukrem. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić groszek i gotować do miękkości ok. 15 min. W tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i wrzucić do naczynia, w którym będzie blendowany groszek. Po ugotowaniu groszek odcedzić i wsypać do naczynia. Dodać masło i odrobinę soli. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodając mleko. Puree wyłożyć na talerz, a na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry pierś.
Zobacz także: kotlety schabowe według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze