Trwa ładowanie...
d1g1ul3
15-04-2008 18:23

Kokosanki - ciastka kokosowe

Przepis
3.0
(5 głosów)
Oceń:
d1g1ul3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
    • 300 g mąki
    • 150 g cukru
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 g wiórków kokosowych
    • 150 g masła (miękkiego)
    • 2 jaja
    • 1 i pół łyżki rumu (amaretto)
  • lub olejek rumowy
    • 1-2 łyżki śmietany
Przepis

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiać przez sito do miski i wymieszać z wiórkami. Nastepnie dodac maslo i posiekać go nozem. Dodać jaja, rum i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Rozwałkować, uwaga! Ciasto klei się lekko. Wycinać małe ciasteczka (2-3 cm).
Aby foremka nie kleiła sie do ciasta, przelewać ją wodą od czasu do czasu. Ja wycinam małe księżyce i zajmuje to trochę czasu.

Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku: 10 - 15 minut w 170°C z obiegiem powietrza (zwykły piec 190°C)

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Kokosanki - ciastka kokosowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
Więcej tematów
d1g1ul3