Kokosanki - ciastka kokosowe
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g masła (miękkiego)
- 2 jaja
- 1 i pół łyżki rumu (amaretto)
- lub olejek rumowy
- 1-2 łyżki śmietany
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiać przez sito do miski i wymieszać z wiórkami. Nastepnie dodac maslo i posiekać go nozem. Dodać jaja, rum i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować, uwaga! Ciasto klei się lekko. Wycinać małe ciasteczka (2-3 cm).
Aby foremka nie kleiła sie do ciasta, przelewać ją wodą od czasu do czasu. Ja wycinam małe księżyce i zajmuje to trochę czasu.
Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku: 10 - 15 minut w 170°C z obiegiem powietrza (zwykły piec 190°C)
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze