Jak zrobić szakszukę? Smakowita propozycja na jesienne śniadanie
Przepis
Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha!
3.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Składniki
Przepis
- Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia.
- Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
- Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować, aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne).
- Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat. Podawać ze świeżym pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jak zrobić szakszukę? Smakowita propozycja na jesienne śniadanie
Główne składniki |
Podziel się opinią
8
5
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.