Jak zrobić szakszukę? Smakowita propozycja na jesienne śniadanie
Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia.
- Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
- Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować, aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne).
- Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat. Podawać ze świeżym pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze