Jajecznica ze szparagami. Sezonowe pyszności na śniadanie
Sezon na szparagi trwa krótko, warto więc go wykorzystać najlepiej, jak się da. Na śniadanie proponujemy przepyszną jajecznicę ze szparagami. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki. Pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Czubki odłożyć.
- Jajka wybić do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szparagi i podsmażyć mieszając około 2 minut.
- Następnie dodać jajka i smażyć delikatnie mieszając do otrzymania żądanej konsystencji jajecznicy. Nie bełtam jajek przed wlaniem na patelnię, gdyż lubię, gdy najpierw lekko zetnie się białko a dopiero potem mieszam żółtko.
- Jajecznicę solę dopiero po usmażeniu, na talerzu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze