Trwa ładowanie...
d1yvk73

Jajecznica

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Jajecznica to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z solą, pieprzem i różnymi dodatkami. Cieszy się szczególną popularnością jako danie śniadaniowe. Jest domeną prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności kulinarnych.

Jajecznica ma długą historię, przewija się w dziejach, występuje w polskiej tradycji i co ciekawe wielokrotnie przytaczano ją w literaturze.

Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Do smażenia używane bywają różne tłuszcze: masło, smalec, margaryna, olej lub oliwa. Podstawową i wystarczającą przyprawą jest sól. Jajecznica posiada wiele odmian nadających jej indywidualizmu lub regionalnego smaku, co czyni ją bazą do przyrządzenia bardzo wielu potraw, również tych wykwintnych.

Typowa polska jajecznica smażona jest na kiełbasie podwawelskiej, wędzonej szynce lub boczku, podsmażonej cebuli z dodatkiem szczypiorku. Aksamitny smak może nadać jajecznicy dodanie odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia. Świetnie sprawdzą się także sezonowe dodatki: pomidory, cukinia lub grzyby leśne, np. kurki. Wykwintne dodatki do jajecznicy to trufle, kawior lub foie gras. Dzięki dodatkom i orientalnym przyprawom można uzyskać jajecznice typowe dla kuchni chińskiej, indyjskiej, meksykańskiej czy rosyjskiej. Jajecznica jest daniem międzynarodowym.

Jajecznicę podaje się na ciepło, zaraz po usmażeniu. Może być serwowana jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa, na kanapkach lub w wydrążonych bułeczkach. Ciekawą propozycją jest podanie jajecznicy w tortilli.

Jajecznica jest daniem przeważnie śniadaniowym – nie wymaga długiego przygotowania, jako danie na ciepło skutecznie pobudza żołądek, a ponieważ jest dość kaloryczna i posiada wysokie walory odżywcze, stanowi dobry posiłek na rozpoczęcie dnia. Jajecznica powinna być delikatna, równomiernie usmażona i soczysta. Należy ją mieszać drewnianą łyżką, która precyzyjnie zapobiegnie przylegania usmażonych jajek do brzegów patelni.

Jajecznica z dwóch kurzych jaj, smażona na 10 g masła osełkowego może zawierać ok. 260 kcal, w tym 17 g białka, 21 g tłuszczy i niespełna 1 g węglowodanów.

d1yvk73
d1yvk73
d1yvk73
Więcej tematów
d1yvk73

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj