Jajecznica z drożdżami, czyli "fałszywy móżdżek"
- Podstawę tego dania stanowią białka jajek, które czasami zostają, na przykład po zrobieniu kruchego ciasta. Można z nich zrobić coś w rodzaju jajecznicy, a z dużą ilością cebuli i… świeżych drożdży - pisze autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Cebule obrać i pokroić w dowolnej grubości piórka. To znaczy przekroić wzdłuż na pół, położyć płaską stroną na desce, a następnie pokroić na plasterki – również wzdłuż. Białka lekko roztrzepać widelcem.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i na średnim ogniu mieszając podsmażyć. Cebula powinna się tylko zeszklić, a nie przyrumienić. Do cebuli dodać majeranek, sól i pieprz oraz pokruszone drożdże.
Wszystko razem mieszając dusić na niedużym ogniu aż do całkowitego roztopienia drożdży.
Na końcu dodać białka i również ciągle mieszając na średnim ogniu całość dusić aż do ścięcia białek. Mogą być mocniej lub słabiej ścięte, wszystko zależy od gustu.
Podawać ze świeżym pieczywem i z takimi dodatkami, z jakimi podaje się tradycyjną jajecznicę.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze