Trwa ładowanie...
d26hdgp

Jajecznica według Magdy Gessler. W tej wersji jest wyrafinowanym daniem

Przepis

Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajecznicę, ale nie jest to klasycznie skromne danie z jajek. Dodatek śmietany, kurek i koperku sprawia, że jajecznica smakuje wyjątkowo. Warto przygotować w leniwy niedzielny poranek – na pewno nie znajdzie się nikt, kto pogardziłby jajecznicą według przepisu Magdy Gessler.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Jajecznica z kurkami
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 12 jajek
  • 2 cebule
  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 60 g śmietany 18 procent
  • 50 g masła
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
Przepis
  • Kurki oczyścić przy pomocy pędzelka i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulę.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać do niej kurki. Smażyć, aż odparuje woda, a kurki się zarumienią.
  • Doprawić grzyby z cebulą solą i pieprzem.
  • W międzyczasie w dużej misce rozbić jaja i roztrzepać je energicznie ze śmietaną. Masa ma być mocno spieniona – dzięki temu jajecznica stanie się puszysta.
  • Do jajek dodać posiekany drobno koperek lub pietruszkę i ponownie wymieszać.
  • Zwiększyć płomień pod patelnią i wlać mieszaninę jajek i śmietany. Po chwili zmniejszyć płomień do minimum.
  • Smażyć jajka, nie przerywając mieszania, aż się zetną i osiągną pożądaną konsystencję. Idealna jajecznica powinna być kremowa, a nie sucha.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jajecznica według Magdy Gessler. W tej wersji jest wyrafinowanym daniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d26hdgp

Podziel się opinią

3
Share
d26hdgp
d26hdgp
d26hdgp
d26hdgp
Więcej tematów
d26hdgp