Jajecznica według Magdy Gessler. W tej wersji jest wyrafinowanym daniem
Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajecznicę, ale nie jest to klasycznie skromne danie z jajek. Dodatek śmietany, kurek i koperku sprawia, że jajecznica smakuje wyjątkowo. Warto przygotować w leniwy niedzielny poranek – na pewno nie znajdzie się nikt, kto pogardziłby jajecznicą według przepisu Magdy Gessler.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kurki oczyścić przy pomocy pędzelka i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać do niej kurki. Smażyć, aż odparuje woda, a kurki się zarumienią.
- Doprawić grzyby z cebulą solą i pieprzem.
- W międzyczasie w dużej misce rozbić jaja i roztrzepać je energicznie ze śmietaną. Masa ma być mocno spieniona – dzięki temu jajecznica stanie się puszysta.
- Do jajek dodać posiekany drobno koperek lub pietruszkę i ponownie wymieszać.
- Zwiększyć płomień pod patelnią i wlać mieszaninę jajek i śmietany. Po chwili zmniejszyć płomień do minimum.
- Smażyć jajka, nie przerywając mieszania, aż się zetną i osiągną pożądaną konsystencję. Idealna jajecznica powinna być kremowa, a nie sucha.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl