Jajecznica według Magdy Gessler. W tej wersji jest wyrafinowanym daniem
Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajecznicę, ale nie jest to klasycznie skromne danie z jajek. Dodatek śmietany, kurek i koperku sprawia, że jajecznica smakuje wyjątkowo. Warto przygotować w leniwy niedzielny poranek – na pewno nie znajdzie się nikt, kto pogardziłby jajecznicą według przepisu Magdy Gessler.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Kurki oczyścić przy pomocy pędzelka i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać do niej kurki. Smażyć, aż odparuje woda, a kurki się zarumienią.
- Doprawić grzyby z cebulą solą i pieprzem.
- W międzyczasie w dużej misce rozbić jaja i roztrzepać je energicznie ze śmietaną. Masa ma być mocno spieniona – dzięki temu jajecznica stanie się puszysta.
- Do jajek dodać posiekany drobno koperek lub pietruszkę i ponownie wymieszać.
- Zwiększyć płomień pod patelnią i wlać mieszaninę jajek i śmietany. Po chwili zmniejszyć płomień do minimum.
- Smażyć jajka, nie przerywając mieszania, aż się zetną i osiągną pożądaną konsystencję. Idealna jajecznica powinna być kremowa, a nie sucha.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze