Bataty w kuchni - jak wykorzystać słodkie ziemniaki?

Pod względem popularności nadal przegrywają z ziemniakami. Te niepozorne warzywa mają nie tylko oryginalny smak. Wyróżniają je przede wszystkim właściwości prozdrowotne, które sprawdzą się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu niektórych dolegliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Alternatywa dla kartofla

Obraz
© 123RF.COM

Pod względem popularności nadal przegrywają z ziemniakami. Bataty (zwane inaczej patatami lub wijcami ziemniaczanymi) do Europy trafiły dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba, ale w Polsce to nadal towar uważany za egzotyczny. Wyróżnia się około 400 odmian batatów, w tym produkty w kolorze od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, aż do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany - białą, pomarańczową lub żółtą. Te niepozorne warzywa mają nie tylko oryginalny smak. Wyróżniają je przede wszystkim właściwości prozdrowotne, które sprawdzą się zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu niektórych dolegliwości.

/ 8Różne kolory i właściwości

Obraz

Wybierając czerwone bataty, sięgamy po spore dawki likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Słodkie ziemniaki o żółtym miąższu są świetnym źródłem karotenoidów - w tym luteiny korzystnie wpływającej na nasze oczy. W ich składzie znajdziemy też wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo oraz witaminy: z grupy B, C, E i kwas foliowy. Fioletowe bulwy to skarbnica antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, a tym samym opóźniających starzenie się komórek.

/ 8Co w nich siedzi?

Obraz
© WP.PL

Bataty są znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów tych warzyw zawiera około 85 kalorii i znikomą ilość tłuszczu. Kilka sztuk zaspokaja w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik.

Istotne w ich składzie są również enzymy, które rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest praktycznie zerowa. Słodkie ziemniaki zawierają także działający przeciwnowotworowo kwas chlorogenowy oraz sterole roślinne zmniejszające stężenie "złego" cholesterolu LDL. Bataty chronią przed astmą i osteoporozą.

/ 8Naturalna profilaktyka

Obraz
© 123RF.COM

Według badań amerykańskich uczonych przeprowadzonych na szczurach, bataty o białym miąższu poprawiają funkcjonowanie trzustki, wyrównują poziom lipidów, optymalizują gospodarkę glukozową oraz zmniejszają insulinooporność. Ze względu na te właściwości Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne poleca bataty chorym na cukrzycę - indeks glikemiczny tych produktów to 54, a pieczonych ziemniaczków 80.

Kolejne badania na gryzoniach dowiodły, że słodkie ziemniaki korzystnie wpływają na pracę mózgu i pamięć. U zwierząt, które zjadły bataty o fioletowym miąższu zaobserwowano znaczną poprawę funkcji poznawczych.

/ 8Zastosowanie w kuchni

Obraz

Najpopularniejsze odmiany batatów w Polsce to te z pomarańczową albo czerwonawą skórką. Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi, należy wybierać w sklepie jędrne okazy o gładkiej i suchej skórce. Jakiekolwiek pęknięcia i obtłuczenia są niepożądane. Muszą mieć też ładne czubki, bo właśnie w tym miejscu najczęściej zaczynają gnić. Aby zachowały świeżość, należy schować je w ciemne oraz chłodne miejsce - optymalna temperatura to 12 stopni C. Nie nadają się do długiego magazynowania, dlatego lepiej spożyć je w ciągu maksymalnie miesiąca. Dobra wiadomość jest jednak taka, że ugotowane nadają się do mrożenia. Przed włożeniem do piekarnika nie trzeba ich myć, ale pamiętajmy o dokładnym wyszorowaniu.

/ 8Frytki z batatów

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *450 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych na frytki, łyżka oleju, 1/4 łyżeczki soli i czarnego pieprzu.

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Lekko spryskać blachę olejem w sprayu albo wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki umieścić w dużej misce i wlać olej. Wsypać sól i pieprz, wymieszać do połączenia składników. Ułożyć w jednej warstwie na blaszce. Piec przez około 10 minut, aż frytki będą miękkie i lekko przyrumienione.

/ 8Faszerowane bataty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 dużych batatów, 100 g ugotowanej kaszy kus kus, czerwona fasola, 6 średnich pieczarek, ser mozzarella do zapiekania, oliwa z oliwek i posiekany świeży szczypiorek, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *bataty umyć, pokroić na pół, owinąć folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około pół godziny. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekane pieczarki. Po chwili dodać też odsączoną fasolę. Z podpieczonych ziemniaków wydrążyć delikatnie środek i dodać na patelnię wraz z kaszą kus kus. Doprawić do smaku i nałożyć na bataty. Dodać pokrojony na kawałki ser i piec 10 minut w 180 stopniach, aż ser się lekko rozpuści. Gotowe posypać szczypiorkiem.

/ 8Gofry z batatów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 szklanki ugotowanych i rozgniecionych batatów, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lekko kopiaste), 4 łyżki mąki pszennej, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli do smaku.

*Przygotowanie: *ziemniaki i mleko zmiksować lub zblendować na gładką masę. Dodać przesiane mąki, sól i proszek do pieczenia. Gładkie ciasto nakładać do gofrownicy wysmarowanej cienko olejem i smażyć, aż zrobią się złote i chrupiące. Podawać z twarożkiem i rzodkiewkami.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę