Sól soli nie równa. Sprawdź, jak wybrać najlepszą
Sól cenna jak złoto, dziś mamy jej pod dostatkiem
Sól to najbardziej znana i najczęściej stosowana przyprawa świata, która decyduje przede wszystkim o smaku potraw. Jednak jej obecność w diecie ma także wpływ na nasze zdrowie. Niedobór sodu (czyli właśnie soli) może powodować nie tylko zmęczenie, bóle głowy, wymioty, ale także obrzęk mózgu, zaburzenia oddychania, a nawet śmierć. Warto też pamiętać, że w dobrej soli znajdziemy także inne cenne minerały. Niebezpieczny może być także zbyt wysoki poziom sodu, który powoduje otyłość, zatrzymywanie wody w organizmie, a także kłopoty z ciśnieniem i sercem. Dlatego dziennie powinniśmy spożywać maksymalnie jedną płaską łyżeczkę soli, czyli mniej więcej sześć gramów. Warto też świadomie wybierać sól, bo jeden jej gatunek, drugiemu nierówny. I choć w Polsce najczęściej sięgamy tylko po dwa - trzy jej rodzaje, wybór mamy znacznie większy.