Najbardziej miękka część wołowiny. Wychodzi z niej najlepszy gulasz

Kiedy z drzew spadają liście, a temperatury nie przekraczają 15 stopni, to nie ma nic lepszego niż rozgrzewające danie, które przy okazji zaspokoi nawet największy głód.

Najbardziej miękka część wołowiny. Wychodzi z niej najlepszy gulasz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Aleksandra Hangel

Wraz z pierwszmi dniami kalendarzowej jesieni, nadeszła ochota na ciepłe, rozgrzewające dania - a takim na pewno jest gulasz. Z reguły stawiamy na wieprzowy, bo wołowy zwykle wychodzi twardy. No właśnie, dlaczego tak się dzieje? Często wybieramy niewłaściwe części, które dopiero po 4-5 godzinach stają się miękkie, a tyle nie mamy czasu czekać. A co, jeśli chcemy, żeby mięso zmiękło szybciej, a włókna rozpływały się w ustach?

Najbardziej miękka część wołowiny

O zdanie zapytaliśmy autorytet w kwestii gotowania gulaszu - panią Ewę, która prowadzi węgierski sklep i bistro w Warszawie - "Kociołek i wino". O miękkiej wołowinie wie wszystko, bo to na niej bazuje węgierska kuchnia. - Mój teść Węgier zdradził mi, że najlepszą częścią wołowiny na gulasz jest krzyżowa. Najpierw lekko podsmażona, aby zyskała więcej smaku, a później idealnie miękka już po półtorej godziny. Po dwóch - rozpływa się w ustach. Ponieważ nie jest tłustym mięsem, to danie zyska na lekkości. Ja zawsze polecam dodawać do gulaszu węgierską paprykę wędzoną, która nadaje niepowtarzalnego charakterystycznego aromatu - mówi właścicielka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥