Trwa ładowanie...

Najbardziej miękka część wołowiny. Wychodzi z niej najlepszy gulasz

Kiedy z drzew spadają liście, a temperatury nie przekraczają 15 stopni, to nie ma nic lepszego niż rozgrzewające danie, które przy okazji zaspokoi nawet największy głód.

Najbardziej miękka część wołowiny. Wychodzi z niej najlepszy gulaszŹródło: Archiwum prywatne
d21x3o7
d21x3o7

Wraz z pierwszmi dniami kalendarzowej jesieni, nadeszła ochota na ciepłe, rozgrzewające dania - a takim na pewno jest gulasz. Z reguły stawiamy na wieprzowy, bo wołowy zwykle wychodzi twardy. No właśnie, dlaczego tak się dzieje? Często wybieramy niewłaściwe części, które dopiero po 4-5 godzinach stają się miękkie, a tyle nie mamy czasu czekać. A co, jeśli chcemy, żeby mięso zmiękło szybciej, a włókna rozpływały się w ustach?

Najbardziej miękka część wołowiny

O zdanie zapytaliśmy autorytet w kwestii gotowania gulaszu - panią Ewę, która prowadzi węgierski sklep i bistro w Warszawie - "Kociołek i wino". O miękkiej wołowinie wie wszystko, bo to na niej bazuje węgierska kuchnia. - Mój teść Węgier zdradził mi, że najlepszą częścią wołowiny na gulasz jest krzyżowa. Najpierw lekko podsmażona, aby zyskała więcej smaku, a później idealnie miękka już po półtorej godziny. Po dwóch - rozpływa się w ustach. Ponieważ nie jest tłustym mięsem, to danie zyska na lekkości. Ja zawsze polecam dodawać do gulaszu węgierską paprykę wędzoną, która nadaje niepowtarzalnego charakterystycznego aromatu - mówi właścicielka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj