Dobry olej, czyli jaki? Ekspert wyjaśnia, na co zwrócić uwagę w sklepie
Olej w kuchni - jak wybrać najlepszy
Na jednym z popularnych blogów poświęconych zdrowemu żywieniu i dietetyce pojawił się zarzut pod adresem znanego producenta olejów. Chodzi o 100-procentowy rafinowany olej rzepakowy. Na etykiecie można znaleźć informację, że produkt ten pochodzi z pierwszego tłoczenia i został poddany zimnemu filtrowaniu (na etapie butelkowania). Zdaniem blogera to nieuczciwe i wprowadza konsumenta w błąd – producent z jednej strony informuje o filtrowaniu na zimno, a z drugiej sprzedaje olej rafinowany, czyli oczyszczony z najcenniejszych właściwości. Bloger zauważa przy tym, że filtrowanie na zimno nie jest tym samym co tłoczenie na zimno. Według autora tekstu bardzo łatwo można się na to nabrać, wierząc, że kupuje się bardzo zdrowy olej. O opinię poprosiliśmy eksperta.