Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek lub makaronów
Warto skorzystać z każdej okazji, aby rozkoszować się smakiem szparagów, bo sezon na nie trwa bardzo krótko. W Polsce najczęściej jadamy szparagi białe. Jednak to zielone dodają urody potrawom, cieszać oczy świeżą i soczystą zielenią. Nie ma jednak znaczenia, które z nich wybierzemy – wszystkie szparagi są tak samo aromatyczne i lekkostrawne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
300 g mrożonego groszku (wykorzystane Nordis Zielony groszek)
300 g zielonych szparagów
olej/oliwa do smażenia
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
180 ml białego, półwytrawnego wina
ok. 100 g grana padano
sól, pieprz do smaku
kopytka do podania (przepis tutaj)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy zmrożony groszek i podsmażamy ciągle mieszając przez ok. 2 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy białe wino. Gotujemy ok. 2 minuty i całość miksujemy blenderem. W tym czasie wrzucamy kopytka na wrzątek lub gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub /oliwy i podsmażamy na niej szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekany szczypiorek i podsmażamy jeszcze tylko ok. 1 minutę tak, aby szczypiorek nie stracił swojego koloru.
Na patelnię dodajemy pesto z groszku, całość mieszamy, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymany sos mieszamy w garnku z odcedzonym makaronem lub kopytkami. Danie podajemy posypane tartym serem grana padano.
Zobacz także: wytrawny sernik inny niż wszystkie
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze