Trwa ładowanie...
d2pg9jv
04-05-2017 10:41

Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek lub makaronów

Przepis

Warto skorzystać z każdej okazji, aby rozkoszować się smakiem szparagów, bo sezon na nie trwa bardzo krótko. W Polsce najczęściej jadamy szparagi białe. Jednak to zielone dodają urody potrawom, cieszać oczy świeżą i soczystą zielenią. Nie ma jednak znaczenia, które z nich wybierzemy – wszystkie szparagi są tak samo aromatyczne i lekkostrawne.

d2pg9jv
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki

300 g mrożonego groszku (wykorzystane Nordis Zielony groszek)
300 g zielonych szparagów
olej/oliwa do smażenia
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
180 ml białego, półwytrawnego wina
ok. 100 g grana padano
sól, pieprz do smaku
kopytka do podania (przepis tutaj)

Przepis

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy zmrożony groszek i podsmażamy ciągle mieszając przez ok. 2 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy białe wino. Gotujemy ok. 2 minuty i całość miksujemy blenderem. W tym czasie wrzucamy kopytka na wrzątek lub gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub /oliwy i podsmażamy na niej szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekany szczypiorek i podsmażamy jeszcze tylko ok. 1 minutę tak, aby szczypiorek nie stracił swojego koloru.

Na patelnię dodajemy pesto z groszku, całość mieszamy, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymany sos mieszamy w garnku z odcedzonym makaronem lub kopytkami. Danie podajemy posypane tartym serem grana padano.
Zobacz także: wytrawny sernik inny niż wszystkie

Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek lub makaronów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pg9jv
d2pg9jv
d2pg9jv
d2pg9jv
Więcej tematów
d2pg9jv