Trwa ładowanie...
d3wl4ns
24-05-2022 10:00

Kopytka. Jak je przygotować?

Przepis

Kopytka to typowo polskie danie z mąki pszennej i ziemniaków, które uwielbia każdy. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy.

d3wl4ns
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: joanna wnuk
Składniki
  • 0,5 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól
  • przyprawy do ziemniaków
  • olej do smażenia
Przepis
  • Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Dodać jajko, mąkę i dokładnie wyrobić.
  • Z ciasta uformować kilka wałków, które następnie pokroić na kawałki - kopytka.
  • Kopytka gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut.
  • Gdy lekko przestygną, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć z dodatkiem przyprawy do ziemniaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kopytka. Jak je przygotować?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
Więcej tematów
d3wl4ns