Trwa ładowanie...
darfvea

Pesto

iStock
Źródło: iStock

Pesto to włoski sos, który polubili Polacy. Jest bardzo aromatyczny, uniwersalny i świetnie nadaje się do wielu dań mięsnych czy warzywnych.

Pesto to włoski sos, który pochodzi z Genui. Przyjmuje się, że oficjalną recepturę na sos podał po raz pierwszy Biovani Batisto Rotti, który w swojej książce kucharskiej spisał wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pesto. Włoch opisał też cały przebieg przyrządzania tego aromatycznego sosu. Jak należało to robić? Przede wszystkim trzeba przygotować czosnek z bazylią, a jeśli jej brakuje – majeranek z pietruszką. Dodatkowo potrzebujemy starty ser holenderski, orzeszki piniowe oraz odrobinę masła. Całość należy rozgniatać w moździerzu aż do momentu, w którym wszystkie składniki połączą się i będą stanowiły jednolitą masę. Następnie należy rozpuścić ją w oleju.

Ten pochodzący z połowy XIX wieku przepis zmieniał się oczywiście na przestrzeni lat. Co ciekawe, każda włoska rodzina ma swoją recepturę na pesto. Niektórzy dodają więcej oleju, inni wolą bardziej gęstą konsystencje sosu – przepisy różnią się między sobą. Jeśli chcemy porównać smaki pesto, możemy wybrać się do Genui, gdzie co dwa lata odbywa się konkurs, w którym uczestnicy przygotowują ten aromatyczny przysmak.

Pesto – kupne oraz domowe
W ostatnim czasie sos pesto zdobył w Polsce dużą popularność. Bardzo często korzystamy z niego, jeśli chcemy przygotować szybki obiad. Zazwyczaj jednak sosu nie robimy go sami w domu, zdecydowanie częstszą praktyką jest kupowanie pesto w słoiczkach. Jest to dobre rozwiązanie, jednak za każdym razem należy sprawdzać skład takiego produktu. Konserwanty i składniki chemiczne mogą odebrać całą przyjemność płynącą z jedzenia tak aromatycznego sosu. Zwracajmy również uwagę na to, skąd pochodzi nasze pesto. Najlepiej zaopatrujmy się w produkty pochodzenia włoskiego.

Tradycyjne pesto możemy bez problemu wykonać także w domu. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne, wymaga jednak pewnej wprawy. Czosnek wraz z orzeszkami piniowymi ugniata się w moździerzu. Następnie dodaje się umyte liście bazylii oraz sól. Całość leży miażdżyć aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Wtedy do moździerza wrzucamy także ser oraz dolewamy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy.

Pesto – zastosowanie
Pesto ma wiele zastosowań w kuchni. Przede wszystkim ten aromatyczny sos świetnie komponuje się ze smakiem makaronu. Dodatkowo może być podawany razem z warzywami, na przykład szparagami czy ziemniakami. Pesto może być także dobrym dodatkiem do dań mięsnych.

darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj