Grillowe pszenne placki na kefirze. Konkurencja dla chrupkiego pieczywa
Przekąska prosto z grilla, którą można podać z sałatką i mięsem czy kiełbaską z rusztu. Bardzo szybko się ją przygotowuje. Jak przekonuje autorka bloga Moniki Smakołyki, pszenne placki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 250 ml kefiru
- chili świeżo mielona do smaku
- 2-3 łyżki wody
- mąka do podsypania
Mąkę mieszamy proszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-5 minut.
Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na ok. 12 porcji. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Placki pieczemy na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210 stopni) i pieczemy z dwóch stron. Pilnujemy żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali.
Ciasto można również piec na kratce od piekarnika, pojedynczo w 220 stopniach przez ok. 3 min.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze