Trwa ładowanie...
d4attob
d4attob

Grillowe pszenne placki na kefirze. Konkurencja dla chrupkiego pieczywa

Przepis

Przekąska prosto z grilla, którą można podać z sałatką i mięsem czy kiełbaską z rusztu. Bardzo szybko się ją przygotowuje. Jak przekonuje autorka bloga Moniki Smakołyki, pszenne placki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

3.1
(7 głosów)
Oceń:
d4attob
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Grillowe pszenne placki na kefirze. Konkurencja dla chrupkiego pieczywa
Moniki Smakołyki
Grillowe pszenne placki na kefirze. Konkurencja dla chrupkiego pieczywa
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 250 ml kefiru
  • chili świeżo mielona do smaku
  • 2-3 łyżki wody
  • mąka do podsypania
Przepis

Mąkę mieszamy proszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-5 minut.

Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na ok. 12 porcji. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Placki pieczemy na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210 stopni) i pieczemy z dwóch stron. Pilnujemy żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali.

Ciasto można również piec na kratce od piekarnika, pojedynczo w 220 stopniach przez ok. 3 min.

Grillowe pszenne placki na kefirze. Konkurencja dla chrupkiego pieczywa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
6
Share
d4attob
d4attob
d4attob

d4attob
d4attob
d4attob