Trwa ładowanie...
d18m55u
11-10-2022 10:32

Dyniowe mac’n’cheese

Przepis

Mac and cheese to nic innego jak makaron w kremowym sosie serowym. Klasyczne danie amerykańskiej kuchni. Choć to kaloryczna bomba, warto od czasu do czasu się skusić, ponieważ smakuje doskonale. W połączeniu z dyniowym purée będzie jeszcze lepsze.

d18m55u
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
"50 przepisów na dynię"
Źródło: "50 przepisów na dynię"
Składniki
  • 500 g makaronu typu kolanka
  • 600 g dyni zważonej przed obraniem
  • 250 g sera cheddar
  • 60 g parmezanu
  • 1⁄2 l mleka
  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przepis
  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  • Dynię pokrój na grube plastry i piecz przez około 30 minut. Po ostudzeniu obierz ze skóry i zblenduj na gładkie purée.
  • W garnku przygotuj beszamel. Rozpuść masło, wsyp mąkę i, ciągle mieszając, dolej zimne mleko.
  • Kiedy sos będzie gotowy, rozpuść w nim cheddar i dopraw gałką.
  • Dodaj purée z dyni.
  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  • Polej kolanka sosem dyniowym i posyp parmezanem. Zapiekaj, aż się zezłoci.

Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Dyniowe mac’n’cheese
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u