Dyniowe mac’n’cheese
Mac and cheese to nic innego jak makaron w kremowym sosie serowym. Klasyczne danie amerykańskiej kuchni. Choć to kaloryczna bomba, warto od czasu do czasu się skusić, ponieważ smakuje doskonale. W połączeniu z dyniowym purée będzie jeszcze lepsze.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Dynię pokrój na grube plastry i piecz przez około 30 minut. Po ostudzeniu obierz ze skóry i zblenduj na gładkie purée.
- W garnku przygotuj beszamel. Rozpuść masło, wsyp mąkę i, ciągle mieszając, dolej zimne mleko.
- Kiedy sos będzie gotowy, rozpuść w nim cheddar i dopraw gałką.
- Dodaj purée z dyni.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Polej kolanka sosem dyniowym i posyp parmezanem. Zapiekaj, aż się zezłoci.
Więcej inspiracji na potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie w książce "50 przepisów na dynię".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze