Duszona pierś kurczaka z warzywami
Jak zrobić obiad w pół godziny? Wystarczy połączyć warzywa z kurczakiem, który jest wyjątkowo łatwy i szybki do przygotowania?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 średnie cebule
- ok. 12 ząbków czosnku
- 800 g piersi z kurczaka
- smalec do smażenia
- 1 opakowanie 450 g mieszanki warzywnej z pieczarkami
- 1 łyżka igiełek rozmarynu
- 300 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy kawałki kurczaka z każdej strony. Wyjmujemy mięso i wrzucamy czosnek, cebulę i mieszankę warzywną. Ponownie podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładamy usmażone wcześniej mięso. Dolewamy bulion, sos sojowy i dusimy ok. 10 minut. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podać razem z ugotowanym ryżem.
Zobacz także: korzenne oponki marchewkowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze