Domowe paluszki rybne
Paluszki rybne to sprytny sposób na zachęcenie dzieci na rybne danie. Przygotowanie ich jest banalnie proste, dlatego warto zabrać się za to samodzielnie, choćby dla samej satysfakcji i uśmiechu najmłodszych. Zwłaszcza że - jak wynika z redakcyjnego testu WP Kuchnia - w gotowych paluszkach rybnych ze sklepu znaleźć można szereg zbędnych, sztucznych dodatków, w tym wypełniacze, spulchniacze, konserwanty, tłuszcz. Dlatego w ramach naszego cotygodniowego cyklu "Ryba na piątek" mamy dla was przepis na pyszne i domowe paluszki rybne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 filety z dorsza
- mąka pszenna
- 1 jajko
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Filety pokrój w "paluszki", następnie obtocz je w mące, potem zanurz w roztrzepanym jajku wymieszanym z solą i pieprzem. Na koniec obtocz w bułce tartej. Wykładaj na patelnię z dodatkiem tłuszczu i smaż z każdej strony kilka minut do czasu, aż paluszki rybne będą apetycznie złociste.
Zobacz także: najprostszy sposób na domowe łazanki
Polecamy wideo: jak sprawdzić, czy ryba jest świeża?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze