WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Ile ryby jest w rybie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Testujemy paluszki rybne

Obraz
© 123RF.COM

Kto nie lubi paluszków rybnych? Zajadają się nimi nawet maluchy. Miękkie i soczyste kawałki ryby w złotej, chrupiącej panierce. Do tego opiekane ziemniaczki, surówka i sos tatarski. Pycha! No i nie musimy wybierać ości. Paluszki rybne przygotujemy w kilka minut, wystarczy wrzucić je na patelnię i usmażyć. Zajadamy się nimi ze smakiem i mamy poczucie, że na naszym talerzu jest zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Dietetycy zachęcają przecież do jedzenia ryb. Jednak, co tak naprawdę znajduje się w gotowych paluszkach?

/ 6Paluszki na wagę z supermarketu

Obraz
© 123RF.COM

W supermarketach możemy kupić mrożone paluszki na wagę. Takich produktów powinniśmy jednak unikać, mimo że ich cena jest kusząca - ok. 8 zł za kg. Nie masz pewności co do czasu ich przydatności do spożycia. Mrożonki na wagę mają też gorszy smak, ponieważ często są zwietrzałe. Również skład takich paluszków pozostawia wiele do życzenia. Zawierają one ok. 50 procent mięsa rybiego i to nie w postaci fileta, lecz mielonki różnogatunkowej. Do tego wypełniacze, spulchniacze, konserwanty, tłuszcz.

/ 6Paluszki z dyskontu

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Paluszki rybne Fish Time z Biedronki to całkiem niezły wybór. Są produkowane z filetów mintaja lub morszczuka (informację znajdziemy na pudełku). W składzie nie ma sztucznych dodatków: 61 procent filetów z ryb białych, panier sypki (mąka pszenna, sól, papryka, drożdże), olej rzepakowy, woda, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, grysik ryżowy, sól. Paluszki wyglądają apetycznie, mają ładny złocisty kolor i zapach. W trakcie smażenia panierka nie odpada, środek jest soczysty i dość zwarty. Cena za 250 g - ok. 4 zł.

/ 6Markowe paluszki

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Kolejny produkt, który wzięliśmy pod lupę to Złote Paluszki Rybne marki Frosta. Producent przekonuje, że powstały one z ryb wyfiletowanych i zamrożonych na morzu, bezpośrednio po połowie. Dzięki temu mięso zachowuje pełnię walorów smakowych i odżywczych. To, co wyróżnia produkt, to wysoka zawartość mięsa (65 proc.) oraz złocista i chrupiąca panierka, która nie rozpada się w trakcie smażenia. W składzie nie znajdziemy sztucznych dodatków. Mamy rybę, panier (mąka pszenna, sól, przyprawy – kurkuma, papryka, drożdże), mąkę pszenną, wodę, olej, skrobię ziemniaczaną, sól. Paluszki Frosty są delikatne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Minusem jest cena (10 zł za 300 g).

/ 6Domowe paluszki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 filety białej ryby o zwartym mięsie (morszczuk, dorsz, mintaj, sola), bułka tarta, mąka, 2 jajka, sok z cytryny, papryka słodka, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: filety opłucz i osusz. Oprósz przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Pokrój w paski. Na talerzu rozkłóć jajka. Na drugi talerz wysyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Paluszki obtaczaj w mące, w jajku i w bułce tartej. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone paluszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

/ 6Z czym podawać?

Obraz
© 123RF.COM

Jakie dodatki dobrać do paluszków rybnych? Panierowana rybka dobrze komponuje się z ryżem, ziemniakami z wody bądź frytkami (również z batatów). Do tego surówka. Tutaj mamy pełną dowolność. Możemy postawić na klasykę, czyli kiszoną kapustę. Jednak smażona ryba świetnie smakuje też z surówką z młodej kapusty z marchewką i winegretem lub majonezem. Smakowitą propozycją jest także mix ulubionych sałat z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, a to wszystko polane oliwą z oliwek i miodowym octem balsamicznym.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień