Serowo-czosnkowe bułeczki. Pysznie smakują, obłędnie pachną
Domowe pieczywo na jeden gryz, czyli małe bułeczki to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub przekąskę. Spore ilości czosnku i ziół nadadzą wypiekom charakterystycznego smaku. Można podać solo lub np. z czerwonym barszczykiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 saszetka drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli.
*Dodatkowo: *
- 100 g masła,
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- pół szklanki startego sera żółtego np. cheddar albo gouda
- 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki (można wymieszać)
W dużej misce wymieszać wodę z cukrem, a następnie dodać drożdże zamieszać i odstawić na 5 minut. Dodać połowę porcji mąki, oliwę oraz sól, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Elastyczne przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie w rondelku podgrzać masło i czosnek, zdjąć z ognia i połączyć z koperkiem, doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, a 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i podzielić na 16 kawałków. Każdy pasek ciasta posypać serem i zawiązać na supełek, ułożyć na blasze w odstępach, posypać solą i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 15 minut, aż bułeczki będą ciemnozłote. Upieczone, gorące bułeczki smarować ciepłym masłem z ziołami i podawać.
Zobacz wideo: co siedzi w mrożonym pieczywie?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze