Trwa ładowanie...
d4aju1y
11-11-2017 18:41

Serowo-czosnkowe bułeczki. Pysznie smakują, obłędnie pachną

Przepis

Domowe pieczywo na jeden gryz, czyli małe bułeczki to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub przekąskę. Spore ilości czosnku i ziół nadadzą wypiekom charakterystycznego smaku. Można podać solo lub np. z czerwonym barszczykiem.

d4aju1y
4.9
(33 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 saszetka drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli.

*Dodatkowo: *

  • 100 g masła,
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • pół szklanki startego sera żółtego np. cheddar albo gouda
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki (można wymieszać)
Przepis

W dużej misce wymieszać wodę z cukrem, a następnie dodać drożdże zamieszać i odstawić na 5 minut. Dodać połowę porcji mąki, oliwę oraz sól, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Elastyczne przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie w rondelku podgrzać masło i czosnek, zdjąć z ognia i połączyć z koperkiem, doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, a 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i podzielić na 16 kawałków. Każdy pasek ciasta posypać serem i zawiązać na supełek, ułożyć na blasze w odstępach, posypać solą i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 15 minut, aż bułeczki będą ciemnozłote. Upieczone, gorące bułeczki smarować ciepłym masłem z ziołami i podawać.

Zobacz wideo: co siedzi w mrożonym pieczywie?

Serowo-czosnkowe bułeczki. Pysznie smakują, obłędnie pachną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

31
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4aju1y
d4aju1y
d4aju1y
d4aju1y
Więcej tematów
d4aju1y

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj