Trwa ładowanie...
drneafc
11-11-2017 18:41

Serowo-czosnkowe bułeczki. Pysznie smakują, obłędnie pachną

Przepis

Domowe pieczywo na jeden gryz, czyli małe bułeczki to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub przekąskę. Spore ilości czosnku i ziół nadadzą wypiekom charakterystycznego smaku. Można podać solo lub np. z czerwonym barszczykiem.

drneafc
3.5
(33 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 saszetka drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli.

*Dodatkowo: *

  • 100 g masła,
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • pół szklanki startego sera żółtego np. cheddar albo gouda
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki (można wymieszać)
Przepis

W dużej misce wymieszać wodę z cukrem, a następnie dodać drożdże zamieszać i odstawić na 5 minut. Dodać połowę porcji mąki, oliwę oraz sól, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Elastyczne przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie w rondelku podgrzać masło i czosnek, zdjąć z ognia i połączyć z koperkiem, doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, a 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i podzielić na 16 kawałków. Każdy pasek ciasta posypać serem i zawiązać na supełek, ułożyć na blasze w odstępach, posypać solą i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 15 minut, aż bułeczki będą ciemnozłote. Upieczone, gorące bułeczki smarować ciepłym masłem z ziołami i podawać.

Zobacz wideo: co siedzi w mrożonym pieczywie?

Serowo-czosnkowe bułeczki. Pysznie smakują, obłędnie pachną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

31
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drneafc
drneafc
drneafc
drneafc
Więcej tematów
drneafc