Trwa ładowanie...
d4ic16u
d4ic16u

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami. Uczta dla zmysłów

Przepis

Wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe. Ucierane ciasto z dodatkiem majonezu zachwyci smakiem i łatwym sposobem przygotowania. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

4.3
(3 głosy)
Oceń:
d4ic16u
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami. Uczta dla zmysłów
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami. Uczta dla zmysłów
Składniki
  • 3 duże wiejskie jaja
  • 100 ml majonezu
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 200 g malin
  • szczypta soli
  • cukier puder
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy ich do środka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Gdy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy malinami.
Zobacz także: najprostszy sernik kawowy

Polecamy wideo: sernik z ricottą i malinami

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami. Uczta dla zmysłów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d4ic16u
d4ic16u
d4ic16u

d4ic16u
d4ic16u
d4ic16u