Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami. Uczta dla zmysłów
Wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe. Ucierane ciasto z dodatkiem majonezu zachwyci smakiem i łatwym sposobem przygotowania. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3 duże wiejskie jaja
- 100 ml majonezu
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 200 g malin
- szczypta soli
- cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy ich do środka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Gdy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy malinami.
Zobacz także: najprostszy sernik kawowy
src="https://d.wpimg.pl/815663805-876697994/gatita.jpg"/>
Polecamy wideo: sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze