Trwa ładowanie...
d249ozl
10-09-2018 11:37

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem. Prosty sposób na niebanalny obiad

Przepis

Sezon na cukinie trwa. Warto wykorzystać ten czas i przyrządzić obiad z cukinią w roli głównej. Tym razem przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną mięsem i ryżem polecany przez autorkę bloga "DayliCooking".

d249ozl
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 4 okrągłe cukinie (około 1,5 kg)
  • 400 g mielonego mięsa - użyłam wołowo-wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4-6 łyżek zimnej wody
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania cukinii
Przepis

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić.
Cebulę obrać i posiekać drobno.
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać sól, przyprawy, cebulę, musztardę, pietruszkę i wlać wodę. Dobrze wyrobić masę mięsną. Woda powinna ją nieco "rozrzedzić" i w końcowym efekcie nadać mięsu soczystości. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Masa powinna być niezbyt zbita. Jeśli jest taka, wtedy należy dodać więcej wody - ale nie przesadzić z jej ilością.
Cukinie umyć. Ściąć od góry "kapelusze" i przy pomocy łyżki wydrążyć środek.
Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach.

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem. Prosty sposób na niebanalny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d249ozl
d249ozl
d249ozl
d249ozl
Więcej tematów
d249ozl

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj