Cukinia faszerowana mięsem i ryżem. Prosty sposób na niebanalny obiad
Sezon na cukinie trwa. Warto wykorzystać ten czas i przyrządzić obiad z cukinią w roli głównej. Tym razem przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną mięsem i ryżem polecany przez autorkę bloga "DayliCooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 okrągłe cukinie (około 1,5 kg)
- 400 g mielonego mięsa - użyłam wołowo-wieprzowego
- 100 g ryżu
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4-6 łyżek zimnej wody
- 2 średnie pomidory
- 2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania cukinii
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić.
Cebulę obrać i posiekać drobno.
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać sól, przyprawy, cebulę, musztardę, pietruszkę i wlać wodę. Dobrze wyrobić masę mięsną. Woda powinna ją nieco "rozrzedzić" i w końcowym efekcie nadać mięsu soczystości. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Masa powinna być niezbyt zbita. Jeśli jest taka, wtedy należy dodać więcej wody - ale nie przesadzić z jej ilością.
Cukinie umyć. Ściąć od góry "kapelusze" i przy pomocy łyżki wydrążyć środek.
Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze