Ciasto z truskawkami. W sam raz na koniec sezonu
Rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami poleca się na letni deser. Przepis poleca Ewa Wachowicz. Dzięki zamianie cukru na ksylitol, wypiek jest dietetyczny i można go jeść bez wyrzutów sumienia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 g mąki tortowej
- 200 g krupczatki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki ksylitolu
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 200g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka kakao
- truskawki
- cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę i ksylitol. Laskę wanilii rozciąć i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka i dodać do mąki z ksylitolem. Posolić. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. Zrobić dołeczek i wybić do niego jajko i żółtka. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta dosypać kakao i jeszcze raz zagnieść. Tak przygotowane ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Większą część ciasta zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy (26 x 33 cm; foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.Wstawić do lodówki też na co najmniej pół godziny. Na cieście ułożyć całe truskawki (na sztorc; by się nie przewracały, można przyciąć je od strony szypułek). Na truskawki zetrzeć schłodzone, ciemne ciasto na tarce o grubych oczkach. Wstawić na pół godziny do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie przykryć folią aluminiowa i piec
przez kolejne pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika I wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze