Trwa ładowanie...
d21x3o7
17-07-2018 10:12

Ciasto z truskawkami. W sam raz na koniec sezonu

Przepis

Rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami poleca się na letni deser. Przepis poleca Ewa Wachowicz. Dzięki zamianie cukru na ksylitol, wypiek jest dietetyczny i można go jeść bez wyrzutów sumienia.

d21x3o7
4.4
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g krupczatki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • truskawki
  • cukier puder do dekoracji
Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę i ksylitol. Laskę wanilii rozciąć i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka i dodać do mąki z ksylitolem. Posolić. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. Zrobić dołeczek i wybić do niego jajko i żółtka. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta dosypać kakao i jeszcze raz zagnieść. Tak przygotowane ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Większą część ciasta zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy (26 x 33 cm; foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.Wstawić do lodówki też na co najmniej pół godziny. Na cieście ułożyć całe truskawki (na sztorc; by się nie przewracały, można przyciąć je od strony szypułek). Na truskawki zetrzeć schłodzone, ciemne ciasto na tarce o grubych oczkach. Wstawić na pół godziny do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie przykryć folią aluminiowa i piec
przez kolejne pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika I wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

  Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz
Ciasto z truskawkami. W sam raz na koniec sezonu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
33

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj