Truskawki w wersji wytrawnej. Ten smak może cię zaskoczyć

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© Fotolia

Truskawki jemy zazwyczaj w wersji na słodko: jako dodatek do ciast, same z cukrem czy śmietaną, w koktajlach owocowych czy w napojach. Rzadko wykorzystujemy je jako element wytrawnych dań, a szkoda. Ich słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty aromat, idealnie pasuje bowiem do mięsa, ryb czy sałatek. Oto kilka naszych propozycji na pyszne, truskawkowe dania obiadowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Łosoś z truskawkami

Obraz
© 123RF

To lekkie danie idealnie nadaje się na letnią kolację lub obiad. Potrzebne nam będą: kilka filetów z łososia, pół kilograma truskawek, duża garść rukoli, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, pieprz, sól, łyżka miodu. Oczyszczone filety z łososia posypujemy pieprzem i solą. Obsmażamy na oliwie cztery minuty z każdej strony i zdejmujemy rybę z patelni. Czas na sos, który przygotujemy na tej samej patelni. Wrzucamy na nią pokrojone na połówki truskawki, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy pieprz i smażymy dwie minuty. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, polewamy sosem rybę i dodajemy rukolę. Lekko solimy do smaku. Taka ryba idealnie smakuje z makaronem, ryżem lub kaszą.

/ 6Chłodnik z truskawek

Obraz
© 123RF

Zupa owocowa kojarzy nam się z potrawą bardzo słodką i raczej mdłą. Truskawki mogą jednak być składnikiem pysznego i wyrazistego chłodnika. Składnikami naszej zupy na zimno są: truskawki, dwa młode buraczki, papryczka chili, mleko kokosowe, trochę miodu, pęczek kolendry, sok z cytryny, sporo mielonego pieprzu, trochę miodu. Buraczki gotujemy w małej ilości wody, obieramy i ścieramy na tarce. Papryczkę siekamy drobno. Do blendera wrzucamy umyte truskawki, starte buraczki, chili, wlewamy mleczko kokosowe i miód. Miksujemy, aż nasza zupa będzie aksamitna. Chłodzimy ją, rozlewamy do talerzy, posypujemy pieprzem i posiekaną kolendrą.

/ 6Pizza z Malezji

Obraz
© 123RF

Południowoazjatycka, tropikalna Malezja nie kojarzy nam się z truskawkami, a raczej zupełnie innymi owocami. A jednak w górskiej części tego kraju uprawia się truskawki, uwielbiane przez wszystkich. Je się je w różnych postaciach, a jednym z najbardziej ekstremalnych jest… truskawkowa pizza. Przygotowanie: z mąki, łyżki cukru, łyżeczki soli, wody i drożdży przygotowujemy zaczyn na ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut, następnie ugniatamy ciasto, formujemy w kulę i pozwalamy mu wyrosnąć. Wałkujemy i na wierzchu smarujemy olejem zmieszanym z octem balsamicznym, układamy plasterki truskawek posypujemy ostrą papryką, pieprzem i na koniec kładziemy plasterki żółtego, jak najbardziej ostrego sera. Pieczemy 15 minut w temp. 220 stopni C.

/ 6Sałatka z buraków i truskawek

Obraz
© 123RF

Wytrawna sałatka z makaronem może być świetnym daniem nie tylko na lato. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: dwa buraki, pół kilograma truskawek, kawałek dobrej jakości sera pleśniowego, kilka kromek chleba, szklankę roszponki, dwie szklanki drobnego makaronu, oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, musztardę. Chleb kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oliwie. Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i również kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente i studzimy. Do makaronu dodajemy buraki, grzanki, roszponkę i pokrojone w ćwiartki truskawki. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soku pomarańczowego i musztardy. Podajemy od razu.

/ 6Kurczak z sosem truskawkowym

Obraz
© 123RF

Delikatna pierś z kurczaka idealnie smakuje ze słodkawym sosem owocowym. Zazwyczaj do jego przygotowania wykorzystujemy jabłka lub gruszki, ale truskawki również sprawdzą się idealnie. Do zrobienia tej potrawy potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, masło, dwie szklanki truskawek, świeża papryczka chili, kawałek imbiru, cukier, pieprz, sól, oliwa z oliwek. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na maśle wymieszanym z oliwą. Zdejmujemy z patelni. Truskawki kroimy na ćwiartki, chili i imbir siekamy drobno, przekładamy na patelnię i lekko podsmażamy mieszając. Dodajemy cukier, sól i pieprz, karmelizujemy sos. Gdy truskawki się rozpadną, wkładamy z powrotem mięso i lekko je podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru