Sprawdzone przepisy
Truskawki jemy zazwyczaj w wersji na słodko: jako dodatek do ciast, same z cukrem czy śmietaną, w koktajlach owocowych czy w napojach. Rzadko wykorzystujemy je jako element wytrawnych dań, a szkoda. Ich słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty aromat, idealnie pasuje bowiem do mięsa, ryb czy sałatek. Oto kilka naszych propozycji na pyszne, truskawkowe dania obiadowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Łosoś z truskawkami
To lekkie danie idealnie nadaje się na letnią kolację lub obiad. Potrzebne nam będą: kilka filetów z łososia, pół kilograma truskawek, duża garść rukoli, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, pieprz, sól, łyżka miodu. Oczyszczone filety z łososia posypujemy pieprzem i solą. Obsmażamy na oliwie cztery minuty z każdej strony i zdejmujemy rybę z patelni. Czas na sos, który przygotujemy na tej samej patelni. Wrzucamy na nią pokrojone na połówki truskawki, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy pieprz i smażymy dwie minuty. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, polewamy sosem rybę i dodajemy rukolę. Lekko solimy do smaku. Taka ryba idealnie smakuje z makaronem, ryżem lub kaszą.
Chłodnik z truskawek
Zupa owocowa kojarzy nam się z potrawą bardzo słodką i raczej mdłą. Truskawki mogą jednak być składnikiem pysznego i wyrazistego chłodnika. Składnikami naszej zupy na zimno są: truskawki, dwa młode buraczki, papryczka chili, mleko kokosowe, trochę miodu, pęczek kolendry, sok z cytryny, sporo mielonego pieprzu, trochę miodu. Buraczki gotujemy w małej ilości wody, obieramy i ścieramy na tarce. Papryczkę siekamy drobno. Do blendera wrzucamy umyte truskawki, starte buraczki, chili, wlewamy mleczko kokosowe i miód. Miksujemy, aż nasza zupa będzie aksamitna. Chłodzimy ją, rozlewamy do talerzy, posypujemy pieprzem i posiekaną kolendrą.
Pizza z Malezji
Południowoazjatycka, tropikalna Malezja nie kojarzy nam się z truskawkami, a raczej zupełnie innymi owocami. A jednak w górskiej części tego kraju uprawia się truskawki, uwielbiane przez wszystkich. Je się je w różnych postaciach, a jednym z najbardziej ekstremalnych jest… truskawkowa pizza. Przygotowanie: z mąki, łyżki cukru, łyżeczki soli, wody i drożdży przygotowujemy zaczyn na ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut, następnie ugniatamy ciasto, formujemy w kulę i pozwalamy mu wyrosnąć. Wałkujemy i na wierzchu smarujemy olejem zmieszanym z octem balsamicznym, układamy plasterki truskawek posypujemy ostrą papryką, pieprzem i na koniec kładziemy plasterki żółtego, jak najbardziej ostrego sera. Pieczemy 15 minut w temp. 220 stopni C.
Sałatka z buraków i truskawek
Wytrawna sałatka z makaronem może być świetnym daniem nie tylko na lato. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: dwa buraki, pół kilograma truskawek, kawałek dobrej jakości sera pleśniowego, kilka kromek chleba, szklankę roszponki, dwie szklanki drobnego makaronu, oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, musztardę. Chleb kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oliwie. Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i również kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente i studzimy. Do makaronu dodajemy buraki, grzanki, roszponkę i pokrojone w ćwiartki truskawki. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soku pomarańczowego i musztardy. Podajemy od razu.
Kurczak z sosem truskawkowym
Delikatna pierś z kurczaka idealnie smakuje ze słodkawym sosem owocowym. Zazwyczaj do jego przygotowania wykorzystujemy jabłka lub gruszki, ale truskawki również sprawdzą się idealnie. Do zrobienia tej potrawy potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, masło, dwie szklanki truskawek, świeża papryczka chili, kawałek imbiru, cukier, pieprz, sól, oliwa z oliwek. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na maśle wymieszanym z oliwą. Zdejmujemy z patelni. Truskawki kroimy na ćwiartki, chili i imbir siekamy drobno, przekładamy na patelnię i lekko podsmażamy mieszając. Dodajemy cukier, sól i pieprz, karmelizujemy sos. Gdy truskawki się rozpadną, wkładamy z powrotem mięso i lekko je podgrzewamy. Podajemy z ryżem.