Zupa z soczewicą i suszonymi pomidorami
Rośliny strączkowe w tym soczewica, wracają z przytupem do polskich kuchni. I słusznie, bo to wartościowe, sycące i smaczne produkty. Świetnie smakują w sałatkach, ale warto dodać je do zupy. Propozycja zupy z czerwoną soczewicą z kleksem z kwaśnej śmietany zasmakuje całej rodzinie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 łyżka masła klarowanego
- puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość tym lepszy smak)
- duża cebula czosnkowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub łyżka posiekanej świeżej
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie kwaśna śmietana
Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, pastę z suszonych pomidorów, sól i pieprz i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę i dusimy 5-10 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy opłukaną soczewicę i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Pod koniec, jeśli trzeba, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy łyżką śmietany.
Zobacz także: czekoladowy torcik z kawą zbożową
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze