Ewa Wachowicz - Zupa z jabłek i gruszek
Zupa owocowa to koszmar każdego przedszkolaka. Czas ją odczarować. Aromatyczny krem z jabłek i gruszek wzbogacony cydrem to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Wypróbujcie koniecznie przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
⦁ ½ kg jabłek
⦁ ½ kg gruszek
⦁ 1 l wody
⦁ 100 ml cydru
⦁ 3 łyżki cukru trzcinowego
⦁ ½ szklanki śmietany
⦁ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
⦁ 4 goździki
Do podania:
⦁ chipsy z jabłek
Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić, zalać cydrem, przyprawić goździkami i poddusić. Wlać wodę i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować (goździki najlepiej wyłowić). Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podawać na zimno lub na ciepło – z chipsami jabłkowymi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze