Gruszki zapiekane w cieście francuskim z gorgonzolą i orzechami
Po gruszki warto sięgać jak najczęściej nie tylko ze względu na walory zdrowotne – to po prostu bardzo smaczny i uniwersalny owoc, który w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Gruszki upieczone w cieście francuskim z serem pleśniowym i orzechami to elegancka i pyszna przystawka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średnie gruszki
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 50 orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- Gruszki dokładnie umyć i pokroić na grube plastry. Ciasto podzielić na prostokąty nieco większe niż gruszki, a następnie posmarować roztopionym masłem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać prostokąty z ciasta francuskiego (mogą być dwuwarstwowe). Na cieście ułożyć owoce, rozkruszony ser i posypać całość posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piec ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) we wcześniej nagrzanym piekarniku do 220 stopni C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze