Gruszki zapiekane w cieście francuskim z gorgonzolą i orzechami
Po gruszki warto sięgać jak najczęściej nie tylko ze względu na walory zdrowotne – to po prostu bardzo smaczny i uniwersalny owoc, który w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Gruszki upieczone w cieście francuskim z serem pleśniowym i orzechami to elegancka i pyszna przystawka.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średnie gruszki
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 50 orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
Przepis
- Gruszki dokładnie umyć i pokroić na grube plastry. Ciasto podzielić na prostokąty nieco większe niż gruszki, a następnie posmarować roztopionym masłem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać prostokąty z ciasta francuskiego (mogą być dwuwarstwowe). Na cieście ułożyć owoce, rozkruszony ser i posypać całość posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piec ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) we wcześniej nagrzanym piekarniku do 220 stopni C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl