Cukier brązowy i trzcinowy. Nie pomyl ich ze sobą

Popularne przed laty hasło "cukier krzepi" już dawno straciło aktualność i świadomi konsumenci coraz częściej szukają zdrowszych zamienników słodziku wytwarzanego z buraków cukrowych. Jednak muszą uważać na rozmaite pułapki, chociażby kryjące się w cukrze brązowym.

Planując zakup cukru brązowego, przeczytajmy informacje zamieszczone na etykiecie
Źródło zdjęć: © iStock.com

Trudno zaprzeczyć, że lubimy słodkości. Tymczasem ich dzienna dawka –według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) – nie powinna przekraczać 10 proc. energii pozyskiwanej z całodziennego jadłospisu, wliczając w to cukier będący składnikiem licznych potraw i gotowych produktów, a nawet soków owocowych.

Cukier to bez wątpienia jeden z najbardziej kontrowersyjnych punktów naszej diety. Statystyczny Polak zjada go rocznie blisko 45 kilogramów, w różnych przysmakach i postaci czystej, czyli skrystalizowanej sacharozy uzyskiwanej z buraków cukrowych.

Długo można wyliczać negatywne konsekwencje nadużywania tego organicznego związku chemicznego. Sacharoza nie ma żadnych wartości odżywczych, dostarcza tylko "pustych kalorii" i sprzyja rozwojowi otyłości. Przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną oraz osłabia układ odpornościowy. Biały cukier zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza, grzybica albo kandydoza. Badania naukowe jednoznacznie potwierdziły związek między spożywaniem sacharozy a zwiększoną podatnością na choroby układu krążenia u dorosłych oraz ADHD u dzieci.

Zobacz też: Produkty gorsze dla zdrowia niż cukier

Na szczęście coraz liczniejsze grono Polaków zaczyna zdawać sobie sprawę z tych zagrożeń. Niektórzy w ogóle rezygnują ze spożywania cukru, inni szukają jego zdrowszych zamienników. Za taki uchodzi często cukier brązowy, niejednokrotnie mylony z trzcinowym.

Cukier brązowy…

To określenie bardzo pojemne, niekiedy stosowane w przypadku nierafinowanego produktu buraczanego, który nie przeszedł procesu oczyszczania i charakteryzuje się naturalnie ciemniejszą barwą. Jednak zazwyczaj jest to zwykły cukier rafinowany, zawdzięczający kolor dodatkowi melasy albo karmelizacji, czyli poddawaniu kryształków działaniu wysokiej temperatury.

Cukier nierafinowany jest trochę korzystniejszy dla zdrowia, ponieważ oprócz potężnej dawki sacharozy dostarcza też minimalnych ilości wartościowych składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Brązowy cukier barwiony melasą zawiera znacznie mniej mikroelementów, zaś karmelizowany jest ich pozbawiony całkowicie.

Produkt wykazuje nieznacznie mniejszą kaloryczność niż cukier biały, jednak ta różnica jest minimalna, dlatego trudno mówić o pozytywniejszym wpływie na nasze zdrowie.

Planując zakup cukru brązowego, przeczytajmy informacje zamieszczone na etykiecie i ewentualnie sięgnijmy po produkt nierafinowany. Możemy też samodzielnie przygotować taki słodzik – wystarczy szklankę cukru białego zmieszać z dwoma łyżkami melasy trzcinowej, dokładnie zmiksować, a następnie podsuszyć przez kwadrans w piekarniku (w temp. 100 st.).

… czy trzcinowy?

Cukier brązowy często bywa mylony z cukrem trzcinowym, co jest także "zasługą" jego producentów, sugerujących, że wyrób wykazuje większe właściwości odżywcze (ma to uzasadniać wyższą cenę). Wiele osób przepłaca, licząc, iż ten ciemniejszy słodzik to cukier trzcinowy, choć w rzeczywistości wytwarza się go z buraków cukrowych.

Pojawia się jednak pytanie, czy cukier trzcinowy jest faktycznie zdrowszy niż buraczany. Niewątpliwie zawiera więcej cennych składników (szczególnie dotyczy to o, charakteryzującego się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją). Znajdziemy w nim sporo potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, witamin C i A. Niestety, jednocześnie wykazuje też wyższy indeks glikemiczny niż cukier buraczany, wyzwalając szybsze uczucie głodu, a co za tym idzie – potrzebę objadania się. Dlatego nie jest również zalecany osobom zmagającym z cukrzycą.

Podobnie jak w przypadku cukru białego, także trzcinowy jest korzystniejszy dla zdrowia, jeśli nie został poddany rafinacji. Warto sprawdzić to na etykiecie produktu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯