Zupa serowo-czosnkowa z grzanką. Rozgrzewająca, pyszna i prosta
Jesienna dieta powinna obfitować w produkty, które jednocześnie nas rozgrzeją, a także będą naszym sojusznikiem w walce z obniżoną odpornością. Warto sięgać po naturalne antybiotyki i sycące dania, które błyskawicznie rozgrzewają.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 główka czosnku
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 50 g wędzonego boczku
- 100 g sera żółtego Radamer
- 125 ml słodkiej śmietany 18 proc.
- świeża bagietka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek. Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.
Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef".
Polecamy wideo: przepis na zupę piwną
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze