Trwa ładowanie...
d4mqyy7
d4mqyy7

Zupa z pomidorów z wołowymi kuleczkami

Przepis

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby zupy pomidorowej. Najczęściej przygotowujemy ją na bazie niedzielnego rosołu i podajemy z makaronem lub ryżem. Warto jednak od czasu do czasu odejść od kulinarnej klasyki. Tym razem proponujemy kremową zupę ze świeżych pomidorów z dużą ilością zielonej pietruszki i wołowymi klopsikami. Pycha!

3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zupa z pomidorów z wołowymi kuleczkami
Getty Images
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kg pomidorów pokrojonych na ćwiartki
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
  • oregano
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przepis
  • W garnku zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj pomidory, zalej bulionem.
  • W dużej misce dobrze wymieszaj mięso z chlebem, jajkiem i bazylią. Dopraw solą i pieprzem.
  • Uformuj z mięsa kuleczki i ułóż na talerzu. Zmiksuj zupę, dodaj sól i pieprz.
  • Ponownie zagotuj zupę i delikatnie zanurzaj w niej kuleczki. Gotuj 20 minut. Dopraw oregano, solą i pieprzem.
  • Przed podaniem dodaj śmietanę i pietruszkę.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Zupa z pomidorów z wołowymi kuleczkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4mqyy7
d4mqyy7
d4mqyy7
d4mqyy7
d4mqyy7