Zupa pomidorowa z klopsikami
Zupę pomidorową najczęściej podajemy z ryżem lub makaronem. Ci, którzy lubią kulinarne eksperymenty używają też kaszy czy włoskich pierożków tortellini. Bardzo smaczną i oryginalną propozycja jest też kremowa pomidorówka z mięsnymi kuleczkami. Taka zupa z powodzeniem zastąpi dwa dania obiadowe.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg świeżych pomidorów pokrojonych na ćwiartki (ew. 3 puszki pomidorów)
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
- oregano
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przepis
- W garnku zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj pomidory, zalej rosołem.
- W dużej misce dobrze wymieszaj mięso z chlebem, jajkiem i bazylią. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj z mięsa kuleczki i ułóż na talerzu. Zmiksuj zupę, dodaj sól i pieprz. Ponownie zagotuj zupę i delikatnie zanurzaj w niej kuleczki. Gotuj 20 minut.
- Dopraw oregano, solą i pieprzem.
- Przed podaniem dodaj śmietanę i pietruszkę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl