Zupa pomidorowa z klopsikami
Zupę pomidorową najczęściej podajemy z ryżem lub makaronem. Ci, którzy lubią kulinarne eksperymenty używają też kaszy czy włoskich pierożków tortellini. Bardzo smaczną i oryginalną propozycja jest też kremowa pomidorówka z mięsnymi kuleczkami. Taka zupa z powodzeniem zastąpi dwa dania obiadowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg świeżych pomidorów pokrojonych na ćwiartki (ew. 3 puszki pomidorów)
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
- oregano
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- W garnku zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj pomidory, zalej rosołem.
- W dużej misce dobrze wymieszaj mięso z chlebem, jajkiem i bazylią. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj z mięsa kuleczki i ułóż na talerzu. Zmiksuj zupę, dodaj sól i pieprz. Ponownie zagotuj zupę i delikatnie zanurzaj w niej kuleczki. Gotuj 20 minut.
- Dopraw oregano, solą i pieprzem.
- Przed podaniem dodaj śmietanę i pietruszkę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze