Pasternak czy pietruszka? Dzięki tej sztuczce je odróżnisz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zdrowe warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Pietruszka korzeniowa i pasternak są zdrowe i smaczne, choć to pietruszka zadomowiła się w polskiej kuchni. Warzywa wyglądają niemal identycznie. Może się nam zatem zdarzyć, że w sklepie czy na targu je pomylimy. Z niewiedzy albo winy sprzedawców.

/ 5Pasternak

Obraz
© 123RF.COM

Pasternak spokrewniony jest z marchwią, ale nie ma pomarańczowego koloru i beta-karotenu. Ma specyficzny, słodki, orzechowy smak i zapach podobny do marchewkowego. Ma także wiele cennych substancji odżywczych. W 100 gramach ugotowanego pasternaku jest niewiele ponad 120 kalorii, kwas foliowy i magnez. Taka porcja warzywa w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pasternak jest także bogaty w błonnik.

/ 5Poczciwa pietruszka

Obraz
© 123RF.COM

Jest powszechnie dostępna, smaczna i ma wielkie wartości lecznicze. W jej korzeniu znajdują się m.in. olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów.

/ 5Czym się różnią?

Obraz
© 123RF.COM

Pasternak do tego stopnia wyglądem przypomina pietruszkę, że w kuchni anglosaskiej zastępuje ją. Najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach. Pietruszka ma liście gładkie i ciemnozielone, bez włosków. Liście pasternaku są natomiast od spodu pokryte włoskami i mają jaśniejszy kolor. Jeśli jednak kupowane warzywo nie ma naci, warto przyjrzeć się miejscu, gdzie powinna się ona znajdować. W miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy w przypadku pietruszki.

/ 5Charakterystyczny smak

Obraz
© 123RF.COM

Oba warzywa różnią się smakiem i zapachem. Ułam delikatnie końcówkę korzenia lub potrzyj paznokciem. Pasternak nie pachnie pietruszką, a bardziej marchewką. Jest słodszy w smaku, z wyczuwalnym posmakiem orzechów. Aromat pietruszki jest za to bardziej intensywny i lepiej nam znany. Starty na tarce, młody pasternak będzie idealnym dodatkiem do sałatek. Popularne jest także purée z pasternaku z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Warzywo pokrojone w kostkę dodaje smaku zupom i potrawom duszonym, ale nie zastąpi smaku i aromatu pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja