Trwa ładowanie...
d3u1h2b
d3u1h2b

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to królowa wszystkich zup w Poslce - poznaj najlepsze przepisy na zupę pomidorową 123
Zupa pomidorowa to królowa wszystkich zup w Poslce - poznaj najlepsze przepisy na zupę pomidorową

Jeśli jednego dnia zagościł na Twoim stole rosół, to możesz mieć pewność, że następnego dnia pojawi się pomidorowa. A przynajmniej to jest najczęstsza metoda przygotowania pomidorówki, która jest jedną z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni.

Pomidorową można przyrządzić zarówno na bazie świeżych pomidorów, jak i na koncentracie pomidorowym. Jednak najbardziej popularną bazą jest… rosół. Jeśli z poprzedniego dnia została Wam ta równie popularna zupa, to wystarczy dodać do niej koncentrat pomidorowy i mamy gotową pomidorówkę.

Kto jednak chce zrobić pomidorową od podstaw, bez bazy z rosołu, musi przygotować wywar z porcji włoszczyzny. Można do tego wykorzystać cały pęczek świeżej lub ok. pół paczki mrożonej i pociętej w paski włoszczyzny. Do tego dodajemy pomidory, które wcześniej pokroiliśmy, lekko poddusiliśmy i przetarliśmy. Procedura ta zanika, jeśli dodamy gotowego koncentratu.

Dla niektórych jednak prawdziwa zupa pomidorowa jest dopiero, kiedy dodamy do niej śmietany, lecz nie jest ona niezbędna. Porcję, znajdującą się już w misce, można posypać z wierzchu natką pietruszki lub bazylią, dzięki czemu wygląda zdecydowanie lepiej i apetyczniej.
Ważnym elementem pomidorowej jest makaron, jednak może być on równie dobrze zastąpiony przez biały ryż, a także przez lane kluski domowej roboty. W każdej wersji zupa smakuje wyśmienicie.

Jako jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni, pomidorowa jest dobra zarówno jako główne danie obiadowe, ale także dobrze komponuje się dodana do kotletów schabowych z ziemniakami i kompotem.

Choć pomidorowa to bardzo proste danie, to zawsze można dodać co nieco do jej składu, aby uczynić ją jeszcze lepszą. Można na koniec posypać ją szczyptą cukru lub cynamonu, ale można też przyrządzić całą zupę na kiełbasie. Inną propozycją, na którą możemy się natknąć to przyrządzenie pomidorowej zupy-kremu. Jednak dla smaku oprócz pomidorów można wykorzystać także ciecierzycę.

Dodatkowo pomidorową warto jeść nie tylko ze względów smakowych, ale też zdrowotnych. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna witamin. Sól bromu, która znajduje się w zupie, uspakaja układ nerwowy, a prokolagen zawarty w pomidorach zapewnia większą elastyczność skóry i opóźnia starzenie się organizmu.

d3u1h2b

d3u1h2b
d3u1h2b
d3u1h2b