Zupa gulaszowa z kopytkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu wołowego lub warzywnego
- 500 g ziemniaków
- ok. 10 kopytek
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę (ok. 8×8 mm). Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku roztapiamy smalec i szklimy na nim cebulę. Dokładamy czosnek i mięso i podsmażamy. Całość oprószamy papryką i mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i przecier. Dolewamy bulion mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i gotujemy ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o tej samej wielkości co pokrojone wcześniej mięso. Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Do zupy dodajemy pokrojone kopytka lub kluski śląskie.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze