Trwa ładowanie...
d2cnfso
08-12-2009 18:25

Świąteczne pierniki

Przepis

Początek grudnia to najlepszy moment, by upiec świąteczne pierniczki. Ciasteczka zdążą bowiem zmięknąć do świąt. Jeśli jednak tak się nie stanie, wystarczy do pudełka lub puszki włożyć kawałki świeżego jabłka. pierniczki zmiękną wówczas raz dwa i nabiorą dodatkowego owocowego aromatu.

d2cnfso
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • Mąka pszenna: 1700 g
  • Cukier: 360 g
  • Miód naturalny: 500 g
  • Jaja: 4 szt
  • Masło: 200 g
  • Mleko: 170 g
  • Kakao: 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia: 1 paczka
  • Soda oczyszczona: 4 łyżeczki
  • Rum: 70 g

Przyprawy:

  • gotowe przyprawy do piernika: 2 paczki
  • imbir: 1 łyżeczka
  • cynamon: 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
  • kardamon: 1 łyżeczka
  • ziele angielskie: szczypta
  • (można dodać gałkę muszkatołową i goździki - zmielone)
Przepis

W rondlu rozpuścić masło. Dodać cukier oraz miód. Część masła można zastąpić olejem, aby pierniki były bardziej elastyczne i nie wysychały Całość doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia. Dodać kakao. Do jeszcze ciepłego roztworu dodać przyprawy (by wydzieliły olejki eteryczne) Masę wystudzić.

Sodę oczyszczoną rozpuścić w pół szklanki mleka. W dużej misce przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zrobić w mące dołek i wlać wystudzoną masę z rondla. Wbić jaja. Dodać rum, resztę mleka i rozpuszczoną uprzednio sodę.

Wyrobić ciasto do odpowiedniej gęstości (rzadsze od plasteliny). Odstawić je na 5 do 12 godzin, aby zaszła fermentacja. Ciasto wałkować i wycinać pierniki.

Pierniki piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut. Po wyschnięciu ozdobić wedle uznania (czekolada, lukier, kokos itp)

Po ostudzeniu i stwardnieniu dekoracji, aby pierniki zmiękły do świąt należy przechowywać je w blaszanych lub innych zamkniętych naczyniach, ale nie drewnianych. Z tego samego powodu najlepiej zrobić je już z początkiem grudnia.

Przepis dodał użytkownik Pigletka

Świąteczne pierniki
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj