Sernik zebra na spodzie z ciasteczek
Przepisów na sernik jest nieskończenie wiele – niektóre są ukłonem w stronę tradycji, inne od niej odchodzą, czerpiąc inspirację z deserów spoza naszego kręgu kulturowego. Jeszcze inne, jak sernik zebra, to połączenie tradycyjnego smaku mielonego twarogu z nowoczesnym twistem w postaci ciasteczkowego spodu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Spód
- 130 g ciasteczek korzennych (np. speculoos)
- 1 łyżeczka kakao
- 50 g masła
Masa
- 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
- 190 g cukru
- 5 jajek klasy L
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm
- Przygotować spód z ciasteczek – dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zblendować na tzw. piasek z dodatkiem kakao.
- Masło roztopić w rondelku i dodać od razu do pokruszonych ciastek. Wymieszać i tak przygotowany spód sernika wyłożyć na dno tortownicy. Wyrównać powierzchnię, dociskając ją za pomocą łyżki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego formę ze spodem na 10 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować masę serową: twaróg, cukier i cukier waniliowy, proszek budyniowy i jajka zmiksować do połączenia składników.
- Powstałą masę serową podzielić na pół – jedną połowę odłożyć, do drugiej dodać kakao i ponownie krótko zmiksować.
- Ostudzoną tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową od zewnątrz. Wstawić do większego naczynia, np. żaroodpornej formy do pieczenia.
- W międzyczasie zagotować ok. 1,5 litra wody w czajniku.
- Na podpieczony ciasteczkowy spód układać naprzemiennie obie masy, robiąc kleksy za pomocą łyżki. Powtarzać aż do wyczerpania obu mas.
- Po wyłożeniu masy serowej potrząsnąć tortownicą, by ser wypełnił całą formę, można delikatnie rozsmarować go łyżką, jeżeli będzie za gęsty.
- Tortownicę wstawić do naczynia żaroodpornego i wlać do niego wrzątek, tak by sięgał połowy wysokości tortownicy.
- Ciasto wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 45-55 minut do momentu aż wierzch ciasta przestanie być płynny.
- Gdy sernik będzie gotowy, wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki.
- Ciasto pozostawić na około 1 godzinę w środku, a po upływie tego czasu wyjąć i wstawić do całkowitego stężenia do lodówki (najlepiej na całą noc).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze