Trwa ładowanie...
d21x3o7
12-11-2020 13:32

Sernik zebra na spodzie z ciasteczek

Przepis

Przepisów na sernik jest nieskończenie wiele – niektóre są ukłonem w stronę tradycji, inne od niej odchodzą, czerpiąc inspirację z deserów spoza naszego kręgu kulturowego. Jeszcze inne, jak sernik zebra, to połączenie tradycyjnego smaku mielonego twarogu z nowoczesnym twistem w postaci ciasteczkowego spodu.

d21x3o7
4.7
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Spód

  • 130 g ciasteczek korzennych (np. speculoos)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g masła

Masa

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
  • 190 g cukru
  • 5 jajek klasy L
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
Przepis

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

  • Przygotować spód z ciasteczek – dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zblendować na tzw. piasek z dodatkiem kakao.
  • Masło roztopić w rondelku i dodać od razu do pokruszonych ciastek. Wymieszać i tak przygotowany spód sernika wyłożyć na dno tortownicy. Wyrównać powierzchnię, dociskając ją za pomocą łyżki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego formę ze spodem na 10 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotować masę serową: twaróg, cukier i cukier waniliowy, proszek budyniowy i jajka zmiksować do połączenia składników.
  • Powstałą masę serową podzielić na pół – jedną połowę odłożyć, do drugiej dodać kakao i ponownie krótko zmiksować.
  • Ostudzoną tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową od zewnątrz. Wstawić do większego naczynia, np. żaroodpornej formy do pieczenia.
  • W międzyczasie zagotować ok. 1,5 litra wody w czajniku.
  • Na podpieczony ciasteczkowy spód układać naprzemiennie obie masy, robiąc kleksy za pomocą łyżki. Powtarzać aż do wyczerpania obu mas.
  • Po wyłożeniu masy serowej potrząsnąć tortownicą, by ser wypełnił całą formę, można delikatnie rozsmarować go łyżką, jeżeli będzie za gęsty.
  • Tortownicę wstawić do naczynia żaroodpornego i wlać do niego wrzątek, tak by sięgał połowy wysokości tortownicy.
  • Ciasto wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 45-55 minut do momentu aż wierzch ciasta przestanie być płynny.
  • Gdy sernik będzie gotowy, wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki.
  • Ciasto pozostawić na około 1 godzinę w środku, a po upływie tego czasu wyjąć i wstawić do całkowitego stężenia do lodówki (najlepiej na całą noc).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Sernik zebra na spodzie z ciasteczek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj