Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Aromatyczny sernik z owocami. Dodatek czereśni sprawi, że będzie to jedno z ulubionych sezonowych ciast wszystkich domowników. Przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 500 g serka kremowego śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 120 g śmietany 18 proc.
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Spód:
- 1/3 szklanki miazgi migdałowej
- 3/4 szklanki maki
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
Zaczynamy od przygotowania spodu. Wszystkie składniki rozgniatamy palcami, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C.
Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, mąkę, cukier, ekstrakt i krótko miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy po jednym jajku i znów miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód i układamy czereśnie. Pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę lub do momentu ścięcia się masy. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: tropikalne ciasteczka z marakują
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze