Trwa ładowanie...
dpyyven
18-06-2017 09:35

Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie

Przepis

Aromatyczny sernik z owocami. Dodatek czereśni sprawi, że będzie to jedno z ulubionych sezonowych ciast wszystkich domowników. Przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".

dpyyven
2.2
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 500 g serka kremowego śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 120 g śmietany 18 proc.
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Spód:

  • 1/3 szklanki miazgi migdałowej
  • 3/4 szklanki maki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g zimnego masła
Przepis

Zaczynamy od przygotowania spodu. Wszystkie składniki rozgniatamy palcami, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C.

Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, mąkę, cukier, ekstrakt i krótko miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy po jednym jajku i znów miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód i układamy czereśnie. Pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę lub do momentu ścięcia się masy. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: tropikalne ciasteczka z marakują

Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
dpyyven
dpyyven
dpyyven
Więcej tematów
dpyyven