Rozpływa się w ustach. Bajeczne warstwowe ciacho z adwokatem
Mamy dla was wyjątkowy przepis na przepyszne ciacho z kremem kokosowym, truskawkami i adwokatem. Wygląda i pachnie po prostu bajecznie. A co najważniejsze - jest tez banalnie proste w przygotowaniu. Należy jedynie pamiętać, by składniki na krem miały temperaturę pokojową. Przepis na ten deser oraz na inne słodkości znajdziecie na blogu "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Biszkopt:
- 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
- 180 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
Do nasączenia:
- 150 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem kokosowy:
- 750 ml mleka
- 90 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej
Krem truskawkowy:
- 200 g mrożonych truskawek
- 2-3 łyżki wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 330 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- trochę startej, gorzkiej czekolady do posypania ciasta
- Do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier, wiórki kokosowe i krótko wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Rozmieszane mąki z budyniem wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń (powstanie naprawdę bardzo gęsty budyń).
- Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
- Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.
- Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
- Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki.
- Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Skończymy kokosowy krem:
- Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać kokosowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Do maślanej masy dodać w 3 partiach likier, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
- Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę przygotowanego, kokosowego kremu i wyrównać.
- Ciasto i resztę kremu na razie odstawić.
Przygotujemy truskawkowy krem:
- Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować.12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić.
- Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia.
- Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga: Mus truskawkowy będzie bardzo szybko stygł, należy na niego uważać).
- Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4.
- Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać truskawkowy mus. Gotowy, truskawkowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały kokosowy krem i wyrównać. Ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze