Trwa ładowanie...
d3jl34u

Rozpływa się w ustach. Bajeczne warstwowe ciacho z adwokatem

Przepis

Mamy dla was wyjątkowy przepis na przepyszne ciacho z kremem kokosowym, truskawkami i adwokatem. Wygląda i pachnie po prostu bajecznie. A co najważniejsze - jest tez banalnie proste w przygotowaniu. Należy jedynie pamiętać, by składniki na krem miały temperaturę pokojową. Przepis na ten deser oraz na inne słodkości znajdziecie na blogu "Mała Cukierenka".

2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Rozpływa się w ustach. Bajeczne warstowe ciacho z adwokatem
Mała cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju

Do nasączenia:

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem kokosowy:

  • 750 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej

Krem truskawkowy:

  • 200 g mrożonych truskawek
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 330 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • trochę startej, gorzkiej czekolady do posypania ciasta
Przepis
  • Do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier, wiórki kokosowe i krótko wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Rozmieszane mąki z budyniem wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń (powstanie naprawdę bardzo gęsty budyń).
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt:

  • Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki.
  • Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Skończymy kokosowy krem:

  • Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać kokosowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Do maślanej masy dodać w 3 partiach likier, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę przygotowanego, kokosowego kremu i wyrównać.
  • Ciasto i resztę kremu na razie odstawić.

Przygotujemy truskawkowy krem:

  • Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować.12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić.
  • Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia.
  • Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga: Mus truskawkowy będzie bardzo szybko stygł, należy na niego uważać).
  • Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4.
  • Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać truskawkowy mus. Gotowy, truskawkowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały kokosowy krem i wyrównać. Ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na całą noc.
Rozpływa się w ustach. Bajeczne warstwowe ciacho z adwokatem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3jl34u

Podziel się opinią

9
1
Share
d3jl34u
d3jl34u
d3jl34u
d3jl34u
Więcej tematów
d3jl34u